Chleb z ziemniakami

Duży, świeży i aromatyczny bochenek.

Chleb z ziemniakami
Chleb z ziemniakamimateriały prasowe

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.

Mąkę wsyp do dużej miski, zrób w środku wgłębienie i pokrusz drożdże. Dodaj cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszaj i przysyp delikatnie mąką z brzegów. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut (do momentu, aż drożdże "ruszą"). Następnie dodaj jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieć ciasto. Przełóż jeszcze raz do miski wysmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

Po tym czasie ciasto zagnieć ponownie. Uformuj kulę, posyp mąką i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też rozłożyć do dwóch równych keksówek. Ciasto natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Ponownie przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.

Piecz w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie, w temperaturze 200°C (lub z termoobiegiem 180°C) przez około 30 minut, aż chleb nabierze złotego koloru. Upieczony chleb wyłóż na kratkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Wskazówka od Sebastiana Wilczka, który upiekł chleb do zdjęcia wg tej receptury, i jak zjadł kromkę, to wpadł na pomysł, żeby zrobić tak:

Weź 1 dużą cebulę. Obierz i pokrój w piórka. Dodaj 2 łyżki oleju i dwie szczypty soli. Wymieszaj dokładnie. Ułóż na chlebie przed włożeniem do piekarnika. Cebula ma się przypalić, nada wówczas dodatkowego aromatu. A na koniec ciesz się smakiem dużego, świeżego i chrupiącego bochenka. Ziemniaki nadają mu wilgotności. Dzięki nim chleb ma również ładny, delikatnie żółty kolor.

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

"Ziemniak" Joanny Jakubiuk
"Ziemniak" Joanny Jakubiukmateriały prasowe
Prosty chleb na zakwasieInteria Kulinaria
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas