Trio idealne na zdrowe smarowidło. Możesz zajadać bez wyrzutów sumienia

Smalec z fasoli to idealny wybór pożywne śniadanie
Smalec z fasoli to idealny wybór pożywne śniadanie123RF/PICSEL

Smalec, czyli tłuszcz z wielowiekową historią

Zobacz również:

Czym właściwie jest tradycyjny smalec?

Dwie kromki chleba posmarowane smalcem ze skwarkami i plasterkami ogórka kiszonego, podane na papierowych tackach na drewnianym blacie. W tle widoczny słoik ze smalcem oraz solniczka.
Kromka chleba ze skwarkami, solą i kiszonym ogórkiem to tradycyjny, staropolski przysmakBartosz KrupaEast News

Wegański smalec - hit nie tylko dla roślinożerców

Zobacz również:

    Przepis na wegański smalec z fasoli i jabłka

    • 2 puszki białej fasoli (lub ok. 500 g ugotowanej fasoli),
    • 2 duże cebule,
    • 1 jabłko, najlepiej lekko kwaśne, np. jonagold,
    • 6 łyżek oleju rzepakowego,
    • 1 łyżeczka majeranku,
    • pół łyżeczki soli,
    • spora szczypta pieprzu.
    1. Fasolę odcedź i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Blender się nie sprawdzi - pasta będzie za rzadka.
    2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Im dłużej smażysz, tym więcej smaku.
    3. Dodaj starte na dużych oczkach jabłko i smaż wszystko razem jeszcze 4-5 minut.
    4. Całość wrzuć do fasoli, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
    5. Gotowe! Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce do 4 dni.
    Purée z fasoli udekorowane plasterkiem ogórka i ziołami, otoczone składnikami: cebulą, zielonym jabłkiem, kromkami chleba pełnoziarnistego oraz białą fasolą, wszystko na drewnianej desce.
    Kilka składników i smalec gotowy! Zjedz go na razowym chlebie, z kiszonym ogórkiemCanva ProINTERIA.PL

    Dlaczego smalec z fasoli to zdrowsza opcja?

    Zobacz również:

      Smalec bez mięsa to trend przyszłości

      Zobacz również:

      Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 140: Aria MartelleINTERIA.PL