Reklama

Reklama

Chlebek bananowy

Zdrowy i pożywny. Zrobisz go bez problemu!

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 200 g masła
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. 

Reklama

Jajka wbić do miski i roztrzepać a następnie miksować dodając po kolei cukier, roztopione masło a na końcu rozgniecione widelcem banany.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać.

Do powstałej masy dodać wiórki kokosowe i posiekane orzechy, połączyć składniki.

Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje