Chlebek bananowy
Zdrowy i pożywny. Zrobisz go bez problemu!

Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 200 g masła
- 4 dojrzałe banany
- 2 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka wbić do miski i roztrzepać a następnie miksować dodając po kolei cukier, roztopione masło a na końcu rozgniecione widelcem banany.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać masę bananową i dokładnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać wiórki kokosowe i posiekane orzechy, połączyć składniki.
Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia keksówki i piec przez ok. 1 godzinę do suchego patyczka.