Chłodnik litewski z jajkiem
Pyszna i prosta zupa na gorące dni
Składniki:
- pęczek buraczków z botwinką
- 2 ogórki
- 10-15 rzodkiewek
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- ok. 900 ml kefiru
- ok. 200 ml śmietany
- pół łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki oczyść, pokrój, zalej niewielką ilością wody, dodaj łyżeczkę soku z cytryny. Gotuj ok. 5 min. Ostudź. Ogórki i rzodkiewki drobno pokrój, wymieszaj z natką, szczypiorkiem i koperkiem, oprósz solą. Odstaw na pół godziny w chłodne miejsce. Dodaj do ugotowanej botwinki (nie odcedzaj ani warzyw, ani botwinki). Wlej kefir i śmietanę, połącz, przypraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, schłodź. Podawaj z jajkiem na twardo.