Reklama

Reklama

Chłodnik ogórkowy

Zupa, która orzeźwia

Czas przyrządzenia: ok. 50 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 spore ogórki sałatkowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Ogórki obierz, grubo zetrzyj. Trochę odłóż do dekoracji, a resztę lekko posól. Starte ogórki odstaw na ok. 10 minut, by puściły sok. Potem odciśnij je i wymieszaj z bulionem. Następnie całość zmiksuj na gładko. Do zmiksowanych z bulionem ogórków domieszaj jogurt, sok z cytryny i śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej wyrazista w smaku, dodaj też 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Koperek opłucz, osusz, odłóż dwie gałązki do dekoracji, a resztę drobniutko posiekaj. Wymieszaj z zupą. Wstaw ją do lodówki na około 60 minut. Przed podaniem chłodnik udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem oraz resztą startych ogórków.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje