Chłodnik ogórkowy
Zupa, która orzeźwia

Składniki
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 4 spore ogórki sałatkowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szkl. kwaśnej gęstej śmietany
- 1/2 pęczka koperku
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
4 porcji
Sposób przygotowania
Ogórki obierz, grubo zetrzyj. Trochę odłóż do dekoracji, a resztę lekko posól. Starte ogórki odstaw na ok. 10 minut, by puściły sok. Potem odciśnij je i wymieszaj z bulionem. Następnie całość zmiksuj na gładko. Do zmiksowanych z bulionem ogórków domieszaj jogurt, sok z cytryny i śmietanę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej wyrazista w smaku, dodaj też 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Koperek opłucz, osusz, odłóż dwie gałązki do dekoracji, a resztę drobniutko posiekaj. Wymieszaj z zupą. Wstaw ją do lodówki na około 60 minut. Przed podaniem chłodnik udekoruj odłożonym wcześniej koperkiem oraz resztą startych ogórków.