Chłodnik z awokado i indykiem
Pożywna, orzeźwiająca zupa. W sam raz na upały

Składniki
- szalotka
- awokado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 400 ml bulionu z kurczaka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- kostki lodu łodygi pietruszki
- plastry wędliny z indyka
- pieprz cayenne
- plasterki cytryny do dekoracji
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Szalotkę drobno posiekaj. Schłodzone awokado przekrój na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ. Do miski wrzuć awokado, szalotkę, wlej sok z cytryny, zimny bulion, śmietanę. Zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chłodź pół godziny w lodówce. 2. Cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Pietruszkę posiekaj. Plasterki indyka zwiń w ruloniki, nadziej na patyczki wraz z plasterkami cytryny. Zupę przelej do szklanek, posyp pietruszką i pieprzem cayenne. Udekoruj patyczkami z wędliną.