Choinkowe babeczki
Zimowy deser.
Składniki:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki pszennej
- 16 dag masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z cytryny
- łyżeczka aromatu cytrynowego
- 2 dojrzałe banany
- 250 ml śmietany 36 proc.
- łyżka cukru pudru
- 12 cukrowych choinek i inne dekoracje
Przygotowanie:
1. Cytrynę umyj, sparz, zetrzyj skórkę. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując wbijaj kolejno po jednym jajku, dodaj skórkę z cytryny, aromat, zmiksuj. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką.
2. Banany obierz ze skórek, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
3. Formę na muffinki wyłóż papilotkami, nałóż porcje ciasta, piecz przez 30 minut w 180˚C. Wyjmij, wystudź.
4. Śmietanę ubij mikserem na sztywno, dodaj łyżkę cukru pudru, zmiksuj, nałóż do szprycy, wyciskaj na babeczki. Na wierzchu postaw cukrowe choinki. Babeczki możesz umieścić w dekoracyjnych koszyczkach.