Chorwacki ajvar z papryką
Bałkański sos, którego główne składniki to papryka i bakłażan. Jego charakterystyczny smak sprawia, że idealnie nadaje się do mięs, w szczególności do tych grillowanych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Składniki
- 1 bakłażan
- 3 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oliwy (lub oleju)
- sól
- mielony
- czarny pieprz
- 1 łyżka
- cukru
- ocet winny
- do smaku
2 słoików
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oczyść. Bakłażana pokrój w talarki, papryki na połówki. Ułóż na blasze, piecz 15 min w 190°C. Papryki obierz, posiekaj razem z bakłażanem. 2. Sparzone pomidory obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj bakłażana, paprykę, czosnek i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś, aż warzywa zaczną się rozpadać. Ajvar dopraw octem, rozłóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Słoiki ustaw dnem do góry, pozostaw do ostudzenia.