Chorwacki ajvar z papryką

Bałkański sos, którego główne składniki to papryka i bakłażan. Jego charakterystyczny smak sprawia, że idealnie nadaje się do mięs, w szczególności do tych grillowanych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Chorwacki ajvar z papryką
Chorwacki ajvar z papryką123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Warzywa oczyść. Bakłażana pokrój w talarki, papryki na połówki. Ułóż na blasze, piecz 15 min w 190°C. Papryki obierz, posiekaj razem z bakłażanem. 

2. Sparzone pomidory obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj bakłażana, paprykę, czosnek i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś, aż warzywa zaczną się rozpadać. Ajvar dopraw octem, rozłóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Słoiki ustaw dnem do góry, pozostaw do ostudzenia.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas