Chorwacki ajvar z papryką
Bałkański sos, którego główne składniki to papryka i bakłażan. Jego charakterystyczny smak sprawia, że idealnie nadaje się do mięs, w szczególności do tych grillowanych. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Sposób przygotowania:
1. Warzywa oczyść. Bakłażana pokrój w talarki, papryki na połówki. Ułóż na blasze, piecz 15 min w 190°C. Papryki obierz, posiekaj razem z bakłażanem.
2. Sparzone pomidory obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż na oliwie. Dodaj bakłażana, paprykę, czosnek i pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś, aż warzywa zaczną się rozpadać. Ajvar dopraw octem, rozłóż do słoików. Pasteryzuj 20 minut. Słoiki ustaw dnem do góry, pozostaw do ostudzenia.