Chrupiąca bakława

Deser popularny w kuchni bałkańskiej i bliskowschodniej: jest słodki, lepki i aromatyczny. Jeśli zasmakował ci podczas wakacyjnych wojaży, teraz możesz przyrządzić go samodzielnie w domu.

Chrupiąca bakława
Chrupiąca bakława123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Syrop: z cytryny wyciśnij sok. Do garnuszka wlej wszystkie składniki, dodaj 1 łyżkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy miód się rozpuści, gotuj jeszcze  przez 2 minuty, ostudź.

2. Ciasto czekoladowe albo korzenne przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozpuść. Orzechy (dobrze, by było ich kilka gatunków) bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj ze zmielonym miodem, mielonymi przyprawami (cynamonem oraz kardamonem) i wodą różaną. Jeśli masa będzie zbyt sucha (to zależy od wilgotności zmielonego ciasta), dodaj więcej miodu i wody różanej.

3. Na blaszce wyłożonej pergaminem połóż 1 płat ciasta. Posmaruj go masłem. Przykryj drugim płatem, posmaruj go masłem. Ułóż tak 5 warstw ciasta. Na nich rozsmaruj 1/3 masy. Przykryj kolejno układanymi i smarowanymi  masłem płatami ciasta (5 warstw). Zrób tak jeszcze 2 warstwy z masy i płatów ciasta filo. Piecz 2 godz. w 140 st. Gorące polej zimnym syropem. Odstaw na dobę.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas