Chrupiąca gęś z jabłkami
Obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 sprawiona gęś (4,5-4,7 kg)
- 4 cebule
- 4 jabłka
- po 2 gałązki mięty i tymianku
- 4 jagody jałowca
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu i jagody jałowca utłucz w moździerzu.
2. Jabłka i cebule wymieszaj z gałązkami tymianku oraz mięty. Dodaj pieprz, jałowiec, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Gęś dokładnie umyj. Tuszkę natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od czasu do czasu tuszkę polewj sosem z dna brytfanki.
3. Wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Tuszkę przełóż na ruszt, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę. Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze 50-60 minut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.