Chrupiące minicalzone
Składniki na 8 porcji. Czas: około 60 minut. Porcja: 580 kcal.
Cebule obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż cebulę 3-4 minuty. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś razem ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzą oraz odrobiną cukru.
Marchewki oczyść, pokrój w kosteczkę, wrzuć na osolony wrzątek. Blanszuj 2-3 minuty. Osącz na sicie. Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z osączoną marchewką. Mozzarellę osącz, posiekaj, część odłóż. Resztę połącz z mięsem.
Ciasto rozwiń, wytnij 8 krążków. Posmaruj je sosem, rozłóż farsz mięsny. Składaj na pół, formując pierogi. Brzegi sklej. Z reszty ciasta wytnij trójkątne żagle, posmaruj pozostałym sosem. Umocuj na pierogowych łódkach. Piecz 15 min w 200 st. Dekoruj szczypiorkiem i serem.
Farsz do włoskich pierogów calzone możesz zmieniać, w zależności od tego, na co twój maluch ma ochotę. Sprawdzone połączenia to: szpinak i ser ricotta, mięso mielone z pomidorami, pieczarki z cukinią oraz żółtym serem, a w wersji rodzimej... kasza gryczana z twarogiem.