Chrupiące pałki w białym winie
Pyszne i soczyste mięso w chrupiącej skórce to kulinarny pewniak na obiad lub kolację. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a danie szybko podbije serca domowników.
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, starannie osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, opanieruj w mące i obsmaż z każdej strony na rozgrzanym maśle.
2. Czosnek obierz, lekko rozgnieć trzonkiem noża. Posiekaj oczyszczonego pora. Na dnie naczynia do zapiekania rozłóż wiórki zimnego masła (2 łyżki) i posiekanego pora z czosnkiem. Wsyp po sporej szczypcie soli oraz pieprzu. Wlej białe wino.
3. Na warzywach rozłóż obsmażone pałki kurczaka. Pomiędzy nimi porozkładaj gałązki rozmarynu. Piecz pod przykryciem około 50 minut w temp. 180°C. Następnie odkryj mięso i dopiekaj jeszcze 10-20 minut, aby skórka była chrupiąca.
***
#POMAGAMINTERIA
Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!