Churros - alternatywa dla pączków
Choć tłusty czwartek jest świętem ruchomym, tego dnia niezmiennie - choć może nie bezkarnie - można zajadać się faworkami i pączkami. Alternatywą dla tych drugich są hiszpańskie churros.
Przepis na ten przysmak zdradza w swojej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" Jessica Meinhard.
Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki: 2 jajka, 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 150 g mąki jaglanej, 2,5 łyżki ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 3 łyżki masła klarowanego, szklanka wody, 0,5 olejku waniliowego i szczypta soli, a do smażenia: olej rzepakowy lub kokosowy.
Jeszcze krem czekoladowo-orzechowy, który zrobimy z: 3 łyżek masła z orzechów laskowych, łyżki zmielonego ksylitolu, 2 łyżeczek kakao, łyżeczki mleka w proszku (opcjonalnie) oraz 2,5 łyżki wody. Natomiast posypkę przygotujemy z 2 łyżek ksylitolu i łyżeczki cynamonu.
Aby przygotować ciasto, w garnku umieszczamy wodę, masło, ksylitol, cynamon, sól, olejek waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, po czym dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Ciasto studzimy, dodajemy jajka, a całość dokładnie mieszamy.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
- Powinno być go tyle, aby churros mogły pływać - instruuje autorka. Następnie do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy masę i na tłuszcz wyciskamy ciastka o długości około 8 cm. Churros smażymy na średnim ogniu, aż staną się złocistobrązowe, po czym - aby odsączyć nadmiar tłuszczu - przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Aby churros były mniej tłuste, można upiec je też w piekarniku. Wówczas kawałki ciasta wyciskamy bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy je w 180 st. C przez około 12-15 minut.
Na koniec krem, z którym churros smakują jeszcze lepiej. Aby go zrobić, mieszamy wszystkie składniki do niego potrzebne. Przed podaniem churros posypujemy zblendowanym na proszek ksylitolem i cynamonem, a następnie maczamy je w kremie. (PAP Life)