Chutney paprykowy do mięs
Wyjątkowo pikantny!
Składniki:
- 8-10 papryczek chili
- 8 dojrzałych czerwonych papryk
- oliwa
- 2 średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 5-centymetrowa laska cynamonu
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g brązowego cukru
- 150 ml octu balsamicznego
Przygotowanie:
1. Nastaw piekarnik na opcję grill. Papryki i papryczki chili ułóż na blasze, wstaw do piekarnika. Co jakiś czas je obracaj. Wyjmij, gdy skórka zrobi się czarna. Umieść je w misce i przykryj folią spożywczą. Kiedy ostygną, z łatwością obierzesz je ze skóry i usuniesz gniazda nasienne. Miąższ posiekaj i odłóż. Cebulę, listki rozmarynu, liście laurowe i cynamon podsmaż na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
2. Duś na małym ogniu do czasu, aż cebula stanie się miękka, gęsta i lepka. Dodaj posiekane papryki, cukier i ocet. Gotuj do momentu, kiedy sok odparuje i uzyskasz gęsty chutney. Dopraw do smaku, usuń cynamon i liście laurowe. Rozłóż do słoiczków, po zakręceniu odwróć je do góry dnem, poczekaj, aż ostygną i odstaw na półkę.