Chutney z rabarbaru do mięs
Świetnie podkreśla smak potraw mięsnych.

Składniki
- 500 g rabarbaru
- 300 g cebuli
- 300 g cukru
- 100 ml octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki płaskie mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Rabarbar umyj i pokrój na kawałki, cebulę - w kostkę. Włóż je do garnka z resztą przypraw oraz cukrem i zalej octem. Gotuj pod przykrywką, do momentu, kiedy rabarbar się rozpadnie. Zdejmij pokrywkę i odparuj nieco sos (w sumie powinien się gotować ok. 1 godz.). Gotowy chutney przełóż do słoiczków i pasteryzuj. Podawaj do mięs z grilla, a nawet do kotletów jagnięcych.