Ciasta biszkoptowe
Wyjątkowo delikatne i smaczne.
Rolada z rodzynkami
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem, odstaw. Osącz, oprósz mąką i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
2. Blachę pokryj papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Zawiń w ściereczkę. Śmietanę ubij z cukrem. Posmaruj biszkopt, zawiń.
Torcik cytrynowo-śmietanowy
Sposób przygotowania
1. Jajka, 2 łyżki wody i cukier ubijaj do momentu uzyskania puszystej masy. Wsyp mąki, wymieszaj. Dno formy pokryj papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 50 minut w temp. 170°C. Ostudź, przetnij.
2. Masło utrzyj z cukrem i aromatem migdałowym. Mleko zagotuj, dodaj budyń, wymieszaj, gotuj kilka chwil. Odstaw pod przykryciem. Chłodny budyń dodaj do masła, utrzyj na krem.
3. Placek ciasta posmaruj marmoladą, na niej ułóż krem, na nim drugi placek. Ubij śmietanę, dodaj żelatynę, schłodź. Gdy się lekko zetnie, ułóż na wierzchu. Wstaw do lodówki na godzinę. Posmaruj polewą czekoladową, dekoruj wiórkami mlecznej czekolady.
Ciasto w esy floresy
Sposób przygotowania
1. Białka ubij z solą. Dodaj cukier, żółtka, zmiksuj. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i porcjami dodawaj do masy, miksując. Wlej olej, sok, aromat, dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj.
2. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, wymieszaj. Jasne ciasto wylej do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciemne wlej do niego, tworząc esy floresy. Piecz 40 minut w temp. 175°C. Cukier puder wymieszaj z sokiem cytrynowym, posmaruj ciasto.
Szachownica w białej czekoladzie
Sposób przygotowania
1. Białka ubij na sztywno z solą, dodaj cukier. Wlej żółtka, ubijaj. Wsyp obie mąki, proszek do pieczenia. Wymieszaj. Masę podziel na dwie części. Do jednej dodaj różowy barwnik, wymieszaj.
2. Wlej masy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temp. 160°C. Ostudź oba ciasta. Każde z nich przekrój na pół. Złóż w szachownicę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Oblej ciasto polewą czekoladową. Odstaw do stężenia.