Ciasta biszkoptowe

Rolada z rodzynkami
Rolada z rodzynkami123RF/PICSEL

Rolada z rodzynkami

Składniki

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • rodzynki
  • szklanka śmietany 30 proc.

Sposób przygotowania

Ciasto z pianką
Ciasto z pianką123RF/PICSEL

Torcik cytrynowo-śmietanowy

Składniki

  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżki wody
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Dodatki: 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • budyń cytrynowy
  • marmolada jabłkowa
  • 5 kropli aromatu migdałowego
  • szklanka śmietany 30 proc.
  • żelatyna
  • polewa czekoladowa
  • kawałek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto piaskowe
Ciasto piaskowe123RF/PICSEL

Ciasto w esy floresy

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok i skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu do ciasta np. migdałowego

- lukier

  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

Ciasto "szachownica"
Ciasto "szachownica"123RF/PICSEL

Szachownica w białej czekoladzie

Składniki

- biszkopt

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- dodatkowo

  • 2 łyżeczki różowego barwnika
  • 2 tabliczki białej czekolady

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?