Wyglądają jak korale. Pogromcy starzenia, stanów zapalnych i cholesterolu
Oto owoc, który zaskakuje już na starcie. Jego najcenniejszą częścią są pestki — nie tylko nadają się do jedzenia, ale z powodzeniem można uznać je za skarbiec dobroczynnych dla zdrowia substancji. Nie bez powodu pestki granatu zaliczane są do grona superfoods. Sprawdź, co daje ich regularne spożywanie i jak łatwo włączyć je do diety.

Spis treści:
Jak smakują pestki granatu? Owocowa instrukcja obsługi
Owoce granatowca właściwego (drzewa osiągającego w naturze 4-5 m wysokości) od wieków były postrzegane jako symbol zdrowia, miłości i płodności. Z wyglądu przypominają sporej wielkości jabłka, jednak po rozkrojeniu nie da się ich pomylić z żadnym innym okazem.
Od razu w oczy rzucają się jadalne nasiona, otoczone soczystym, rubinowoczerwonym miąższem o słodko-kwaśnym smaku. Spożywa się je w całości, a podczas degustacji delikatnie chrupią. Masz do czynienia z tym owocem po raz pierwszy i zastanawiasz się, jak wydobyć cenną zawartość? Wystarczy, że owoc granatu przekroisz pewnym ruchem na pół. Każdą połowę umieść nad miską miąższem skierowanym w dół. Kilka razy uderz skórkę łyżką w taki sposób, aby nasiona znalazły się w naczyniu. Oto cała filozofia.

Czy pestki granatu są zdrowe?
O cennych właściwościach pestek granatu decyduje bogaty skład. Zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na organizm. Wśród dobroczynnych substancji nie brakuje witaminy C, beta-karotenu, potasu, selenu, miedzi, cynku i błonnika. Na specjalne podkreślenie zasługuje kwas punikowy, zaliczany do kwasów tłuszczowych omega-5. Rzadko występuje w naturze, więc tym bardziej warto docenić jego owocowe źródło. Ma m.in. silne działanie regeneracyjne i przeciwstarzeniowe. Odczuje to nie tylko skóra, której elastyczność i wygląd ulegnie poprawie.
Włącz do diety, a nie pożałujesz. Na co pomagają pestki granatu?
Cechują się potężnym działaniem antyoksydacyjnym, neutralizującym wolne rodniki i spowalniającym procesy starzenia komórek. Jedzenie pestek granatu to również sposób na wspomaganie układu sercowo-naczyniowego.
- Sprzyjają obniżaniu ciśnienia krwi.
- Poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych.
- Pomagają redukować poziom "złego" cholesterolu.
Witaminy zawarte w owocu wzmacniają naturalną odporność organizmu i ułatwiają zwalczanie infekcji. Uwzględnianie granatu w posiłkach to także naturalny sposób na łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, zwłaszcza w obrębie stawów i przewodu pokarmowego.
Gdy dodamy do tego wysoką zawartość błonnika, otrzymamy produkt zbawienny dla pracy jelit i regulowania wypróżnień. Okazuje się sprzymierzeńcem odchudzania. Liczne badania potwierdzają jego duże znaczenie w naturalnej profilaktyce antynowotworowej, zwłaszcza w przypadku raka piersi, prostaty i jelita grubego.
Kiedy należy zachować ostrożność? Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe lub mające alergie pokarmowe powinny skonsultować spożywanie granatu z lekarzem.
Koniec z kulinarną nudą
Odświeżający smak pestek granatu kapitalnie urozmaici codzienne posiłki. W dodatku ich apetyczny wygląd sprawia, że nawet najprostsze danie wygląda bardziej wykwintnie. Pestki granatu można zajadać solo lub połączyć z innymi składnikami.
Sprawdzą się jako dodatek do owsianki, jogurtu, muesli lub smoothie. Udekorujesz nimi koktajle, kremowe desery i lody. Można dodawać je do sałatek oraz dań mięsnych z kurczakiem, kaczką albo jagnięciną.