Polacy rzadziej niż inne, wybierają tę część kurczaka. Jest skarbnicą zdrowia
Polacy uwielbiają mięso z kurczaka i często gości ono na naszych stołach. Okazuje się jednak, że chętnie wybieramy chociażby soczystą pierś z kurczaka, a zapominamy o innych, bardziej wartościowych jego częściach.

Część części nie jest równa. Co zawiera mięso z kurczaka?
Mięso z kurczaka to jedno z najczęściej spożywanych mięs na świecie. Jest lekkostrawne, świetnie komponuje się z wieloma dodatkami i jest przede wszystkim bogate w składniki odżywcze.
Jednak nie wszystkie części kurczaka są sobie równe pod względem wartości odżywczej, co może zaskakiwać, wszak to wciąż to ten sam gatunek mięsa.
Różnice dotyczą przede wszystkim zawartości tłuszczu i białka, ale też, co zadziwiające dotyczą ilości witamin, minerałów i kalorii.
Najczęściej wybierana przez konsumentów jest pierś z kurczaka i nic w tym dziwnego. Jest prosta do przygotowania, jej przyrządzenie w kuchni nie zabiera zbyt dużo czasu, a dodatkowo jest delikatna i soczysta.
W 100 g mięsa z piersi kurczaka znajduje się ok. 22-25 g białka, 1-2 g tłuszczu, co czyni tę część kurczaka najchudszym źródłem białka.
Pierś jest idealna dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców, osób z chorobami układu krążenia. Dodatkowo mięso to jest bogate w niacynę (wit. B3), która wspomaga metabolizm i układ nerwowy.
Niedoceniane udko i podudzie. Dlaczego Polacy jedzą je rzadziej?

Okazuje się, że w porównaniu do piersi z kurczaka znaczenie lepiej wypada udko i podudzie. Dlaczego?
Po pierwsze jest bardziej aromatyczne i wilgotne. Jednak prawdziwy walor kryje się w zawartości pierwiastków i witamin.
Ta część kurczaka zawiera więcej żelaza, cynku i kolagenu, a dodatkowo jest w niej więcej witaminy B12 i B2 (ryboflawiny).
To świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za podrobami drobiowymi, które także są bogate w cynk, żelazo i witaminę B12.
Nie każdy jednak lubi smak wątróbki drobiowej, a soczyste mięso z podudzia jest już dla wielu osób bardziej przystępne smakowo.
Zobacz także: Syci na długo i wspomaga odchudzanie. Cztery smakowite przepisy na bazie serka wiejskiego
Dlaczego Polacy rzadko wybierają udka z kurczaka?

Powodów dla których Polacy wybierają częściej pierś z kurczaka, niż udko, czy podudzie, jest wiele.
Pierwszym z nich jest częste propagowanie w mediach piersi z kurczaka jako mięsa typu "fit", a więc i zdrowszego, niż pozostałe części.
Pierś z kurczaka uznawana jest także za "czyste" mięso - bez kości, skóry i żyłek, co faktycznie wiele osób może zniechęcać do udka.
Problemem może także być przygotowanie takiego mięsa. Pierś piecze lub smaży się niezwykle szybko, a udko i podudzie wymagają nieco więcej czasu przez zawartość kości.
Dodatkowo udka i podudzia są trudniejsze do porcjowania i mniej uniwersalne w szybkich daniach.
Niektóre osoby także nie lubią "obierać mięsa od kości", co sprawia, że udko jest mniej wygodne do spożycia, zwłaszcza poza domem.
Jednak w sklepach niekiedy można kupić oddzielone mięso od kości z udka, co bardzo ułatwia proces przygotowania posiłku z tej części kurczaka, a patrząc na walory odżywcze, warto wprowadzić je do swojej diety.