Ciasta z cytrusami

Domowe smakują najlepiej!

Ptysie
Ptysie123RF/PICSEL

Ptysie z mandarynkami

Sposób przygotowania

1. Zagotuj w rondelku wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się szklista. Ostudź.  

2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Rękawem cukierniczym wyciśnij ciastka. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C, zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz 10 minut. 

3. Galaretkę rozpuść, ostudź. Białka ubij, dodając stopniowo cukier i galaretkę. Miksuj, schłodź. Ptysie przekrój na pół, nadziej kremem, dekoruj mandarynkami i pistacjami.

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynoweDobry Tydzień

Piaskowe z cytryną

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuść, odstaw. Jaja utrzyj z cukrem. Partiami dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksując, wlej ciepłe masło i sok z cytryny. Włóż kandyzowaną skórkę. Wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. 

2. Białka ubij, dodawaj po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż bezę na ciasto, piecz 30 minut w temp. 120°C, zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz kolejne 15 minut. 

Zmysłowe smaki: Ciasto cytrynoweInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas