Ciasta z cytrusami
Domowe smakują najlepiej!

Ptysie z mandarynkami
Składniki
- 1/2 kostki masła
- szklanka wody
- szklanka mąki
- 4 jajka
- sól
- krem
- 4 białka
- pół szklanki drobnego cukru
- galaretka cytrynowa
- dodatki
- 2 mandarynki
- 3 łyżki mielonych pistacji
Sposób przygotowania
1. Zagotuj w rondelku wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się szklista. Ostudź. 2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Rękawem cukierniczym wyciśnij ciastka. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C, zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz 10 minut. 3. Galaretkę rozpuść, ostudź. Białka ubij, dodając stopniowo cukier i galaretkę. Miksuj, schłodź. Ptysie przekrój na pół, nadziej kremem, dekoruj mandarynkami i pistacjami.

Piaskowe z cytryną
Składniki
- kostka masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cytryna
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- beza
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuść, odstaw. Jaja utrzyj z cukrem. Partiami dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksując, wlej ciepłe masło i sok z cytryny. Włóż kandyzowaną skórkę. Wymieszaj. Masę przełóż do formy i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. 2. Białka ubij, dodawaj po łyżce cukru i mąkę ziemniaczaną. Wyłóż bezę na ciasto, piecz 30 minut w temp. 120°C, zmniejsz temperaturę do 100 st. C i susz kolejne 15 minut.