Reklama

Reklama

Ciasta z cytrusami

Domowe smakują najlepiej!

Ptysie z mandarynkami

Składniki dla: 13 sztuk

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • szklanka wody
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • sól

Składniki - krem

  • 4 białka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • galaretka cytrynowa

Składniki - dodatki

  • 2 mandarynki
  • 3 łyżki mielonych pistacji

Sposób przygotowania

1. Zagotuj w rondelku wodę z masłem i solą. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się szklista. Ostudź.  

2. Dodawaj po jednym jajku, cały czas mieszając. Rękawem cukierniczym wyciśnij ciastka. Piecz 20 minut w temp. 200 st. C, zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz 10 minut. 

3. Galaretkę rozpuść, ostudź. Białka ubij, dodając stopniowo cukier i galaretkę. Miksuj, schłodź. Ptysie przekrój na pół, nadziej kremem, dekoruj mandarynkami i pistacjami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje