Reklama

Reklama

Ciasta z serem

Delikatne, rozpływające się w ustach, o wielu odcieniach smaku. Oto kilka wspaniałych deserów.

Panna cotta z dynią i orzechami

Składniki

  • 20 dag dyni
  • paczka herbatników
  • 3 łyżki masła
  • cukier

Składniki - panna cotta

  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 30 dag mielonego serka
  • żelatyna

Składniki - dekoracja

  • 20 dag dyni
  • 2 łyżki miodu
  • mielone orzechy włoskie

Sposób przygotowania

1. Dynię zetrzyj na tarce, uduś w niewielkiej ilości wody z cukrem. Zmiksuj z herbatnikami i masłem. Wlej do salaterek, wstaw do lodówki, by zastygły. 

2. Żelatynę namocz. Śmietanę, mleko, ser i cukier podgrzej, nie gotuj. Dodaj żelatynę. Wlej do form z dyniowymi spodami, zostaw do stężenia. Dynię pokrój, ugotuj na parze, zalej płynnym miodem. Ułóż na deserze, posyp orzechami. 

Na ciemnym spodzie

Składniki

  • 2 opakowania herbatników kakaowych
  • tabliczka ciemnej czekolady
  • 3 łyżki masła

Składniki - sernik

  • 2 duże opakowania serka homogenizowanego
  • 2 opakowania galaretki winogronowej
  • kilka herbatników Oreo

Składniki - dekoracja

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • kilka herbatników Oreo
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Herbatniki włóż do torebki foliowej i pokrusz. Masło roztop, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę, podgrzewaj, aż się roztopi. Masą zalej herbatniki, wymieszaj. Wyłóż nią dno blatu do ciasta. Chłodź około godziny. 

2. Galaretki wymieszaj w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudź, schłodź, by lekko stężały. Wymieszaj z serkiem i pokruszonymi ciastkami. Wylej na spód, chłodź przez kilka godzin w lodówce. Udekoruj startą mleczną czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami i listkami mięty. 

Reklama

Z rodzynkami i listkami mięty

Składniki

  • 1 kg białego sera
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 1/2 kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Ser zmiksuj lub zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do masy, wymieszaj. 

2. Wsyp budyń. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wsyp obtoczone mąką rodzynki. Wlej do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj listkami mięty. 

Z kakao i malinami

Składniki - ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 5 łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - masa serowa

  • 80 dag zmielonego twarogu
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki - dekoracja

  • 20 dag malin
  • cukier puder
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj, dodaj jajka, cukier, mąkę, śmietanę, kakao. Ucieraj kilka chwil. Odstaw na 20 minut. 

2. Masło utrzyj, dodaj cukier, żółtka, ser, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Do formy wlej połowę ciasta, masę serową i resztę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka malin. Piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj malinami, cukrem i listkami mięty. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje