Ciasta z serem
Delikatne, rozpływające się w ustach, o wielu odcieniach smaku. Oto kilka wspaniałych deserów.

Panna cotta z dynią i orzechami
Składniki
- 20 dag dyni
- paczka herbatników
- 3 łyżki masła
- cukier
- panna cotta
- 2 szklanki śmietanki 30 proc.
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 dag mielonego serka
- żelatyna
- dekoracja
- 20 dag dyni
- 2 łyżki miodu
- mielone orzechy włoskie
Sposób przygotowania
1. Dynię zetrzyj na tarce, uduś w niewielkiej ilości wody z cukrem. Zmiksuj z herbatnikami i masłem. Wlej do salaterek, wstaw do lodówki, by zastygły. 2. Żelatynę namocz. Śmietanę, mleko, ser i cukier podgrzej, nie gotuj. Dodaj żelatynę. Wlej do form z dyniowymi spodami, zostaw do stężenia. Dynię pokrój, ugotuj na parze, zalej płynnym miodem. Ułóż na deserze, posyp orzechami.

Na ciemnym spodzie
Składniki
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- tabliczka ciemnej czekolady
- 3 łyżki masła
- sernik
- 2 duże opakowania serka homogenizowanego
- 2 opakowania galaretki winogronowej
- kilka herbatników Oreo
- dekoracja
- tabliczka mlecznej czekolady
- kilka herbatników Oreo
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Herbatniki włóż do torebki foliowej i pokrusz. Masło roztop, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę, podgrzewaj, aż się roztopi. Masą zalej herbatniki, wymieszaj. Wyłóż nią dno blatu do ciasta. Chłodź około godziny. 2. Galaretki wymieszaj w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudź, schłodź, by lekko stężały. Wymieszaj z serkiem i pokruszonymi ciastkami. Wylej na spód, chłodź przez kilka godzin w lodówce. Udekoruj startą mleczną czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami i listkami mięty.

Z rodzynkami i listkami mięty
Składniki
- 1 kg białego sera
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 6 jaj
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła
- budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki rodzynek
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Ser zmiksuj lub zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do masy, wymieszaj. 2. Wsyp budyń. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wsyp obtoczone mąką rodzynki. Wlej do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj listkami mięty.

Z kakao i malinami
Składniki
- ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- kostka masła
- 3 jajka
- 5 łyżek cukru
- łyżka śmietany 18 proc.
- 5 łyżek kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masa serowa
- 80 dag zmielonego twarogu
- 5 jajek
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dekoracja
- 20 dag malin
- cukier puder
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj, dodaj jajka, cukier, mąkę, śmietanę, kakao. Ucieraj kilka chwil. Odstaw na 20 minut. 2. Masło utrzyj, dodaj cukier, żółtka, ser, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Do formy wlej połowę ciasta, masę serową i resztę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka malin. Piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj malinami, cukrem i listkami mięty.