Ciasta z serem

Delikatne, rozpływające się w ustach, o wielu odcieniach smaku. Oto kilka wspaniałych deserów.

Panna cotta
Panna cotta123RF/PICSEL

Panna cotta z dynią i orzechami

Sposób przygotowania

1. Dynię zetrzyj na tarce, uduś w niewielkiej ilości wody z cukrem. Zmiksuj z herbatnikami i masłem. Wlej do salaterek, wstaw do lodówki, by zastygły. 

2. Żelatynę namocz. Śmietanę, mleko, ser i cukier podgrzej, nie gotuj. Dodaj żelatynę. Wlej do form z dyniowymi spodami, zostaw do stężenia. Dynię pokrój, ugotuj na parze, zalej płynnym miodem. Ułóż na deserze, posyp orzechami. 

Ciasto z herbatnikami
Ciasto z herbatnikami123RF/PICSEL

Na ciemnym spodzie

Sposób przygotowania

1. Herbatniki włóż do torebki foliowej i pokrusz. Masło roztop, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę, podgrzewaj, aż się roztopi. Masą zalej herbatniki, wymieszaj. Wyłóż nią dno blatu do ciasta. Chłodź około godziny. 

2. Galaretki wymieszaj w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudź, schłodź, by lekko stężały. Wymieszaj z serkiem i pokruszonymi ciastkami. Wylej na spód, chłodź przez kilka godzin w lodówce. Udekoruj startą mleczną czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami i listkami mięty. 

Ciasto z rodzynkami
Ciasto z rodzynkami123RF/PICSEL

Z rodzynkami i listkami mięty

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Ser zmiksuj lub zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do masy, wymieszaj. 

2. Wsyp budyń. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wsyp obtoczone mąką rodzynki. Wlej do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj listkami mięty. 

Ciasto z malinami
Ciasto z malinami123RF/PICSEL

Z kakao i malinami

Sposób przygotowania

1. Masło utrzyj, dodaj jajka, cukier, mąkę, śmietanę, kakao. Ucieraj kilka chwil. Odstaw na 20 minut. 

2. Masło utrzyj, dodaj cukier, żółtka, ser, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Do formy wlej połowę ciasta, masę serową i resztę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka malin. Piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj malinami, cukrem i listkami mięty. 

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas