Ciasta z serem
Delikatne, rozpływające się w ustach, o wielu odcieniach smaku. Oto kilka wspaniałych deserów.
Panna cotta z dynią i orzechami
Sposób przygotowania
1. Dynię zetrzyj na tarce, uduś w niewielkiej ilości wody z cukrem. Zmiksuj z herbatnikami i masłem. Wlej do salaterek, wstaw do lodówki, by zastygły.
2. Żelatynę namocz. Śmietanę, mleko, ser i cukier podgrzej, nie gotuj. Dodaj żelatynę. Wlej do form z dyniowymi spodami, zostaw do stężenia. Dynię pokrój, ugotuj na parze, zalej płynnym miodem. Ułóż na deserze, posyp orzechami.
Na ciemnym spodzie
Sposób przygotowania
1. Herbatniki włóż do torebki foliowej i pokrusz. Masło roztop, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę, podgrzewaj, aż się roztopi. Masą zalej herbatniki, wymieszaj. Wyłóż nią dno blatu do ciasta. Chłodź około godziny.
2. Galaretki wymieszaj w mniejszej ilości wrzątku niż podano na opakowaniu. Ostudź, schłodź, by lekko stężały. Wymieszaj z serkiem i pokruszonymi ciastkami. Wylej na spód, chłodź przez kilka godzin w lodówce. Udekoruj startą mleczną czekoladą, pokruszonymi ciasteczkami i listkami mięty.
Z rodzynkami i listkami mięty
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Ser zmiksuj lub zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do masy, wymieszaj.
2. Wsyp budyń. Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wsyp obtoczone mąką rodzynki. Wlej do formy i piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj listkami mięty.
Z kakao i malinami
Sposób przygotowania
1. Masło utrzyj, dodaj jajka, cukier, mąkę, śmietanę, kakao. Ucieraj kilka chwil. Odstaw na 20 minut.
2. Masło utrzyj, dodaj cukier, żółtka, ser, kaszę mannę i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Dodaj pianę z białek. Wymieszaj. Do formy wlej połowę ciasta, masę serową i resztę ciasta. Na wierzchu ułóż kilka malin. Piecz godzinę w temp. 180°C. Udekoruj malinami, cukrem i listkami mięty.