To była kiedyś codzienność na polskich stołach. Czy znasz zupę karpielową?

To była kiedyś codzienność na polskich stołach. Czy znasz zupę karpielową?
To była kiedyś codzienność na polskich stołach. Czy znasz zupę karpielową? Oksana Bratanova123RF/PICSEL

Brukiew - warzywo, które rządziło w kuchni ludowej

Brukiew
Brukiew123RF/PICSEL

Zupa karpielanka - tradycyjny przysmak górali

Dlaczego zupa została zapomniana?

Czy brukiew jest zdrowa?

  • Witaminy z grupy B - wspierają układ nerwowy i metabolizm
  • Witaminę C - wzmacnia odporność i chroni przed stresem oksydacyjnym
  • Minerały - wapń, fosfor, żelazo, mangan i siarka wspierają kości, włosy i skórę
  • Błonnik - poprawia trawienie i daje uczucie sytości

Jak przygotować zupę karpielową?

Jak ugotować zupę bez mięsa nieużywając kostki rosołowej? Warto zapytać babcie o przepis
Jak ugotować zupę bez mięsa nieużywając kostki rosołowej? Warto zapytać babcie o przepis123RF/PICSEL
  • 500 g brukwi,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 500 ml tłustego mleka,
  • 1-2 łyżki masła,
  • 1-2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,
  • natka pietruszki do posypania,
  • opcjonalnie - ½ szklanki ugotowanej fasoli perłowej, aby zupa była bardziej sycąca.
  1. Brukiew, marchewki, pietruszkę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  2. Przełóż warzywa do garnka, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Wlej mleko i gotuj jeszcze kilka minut.
  4. W międzyczasie przygotuj zasmażkę: na patelni roztop masło, dodaj mąkę i smaż 2-3 minuty, mieszając trzepaczką.
  5. Dodaj kilka łyżek gorącej zupy do zasmażki, wymieszaj na gładką masę, a następnie wlej do garnka i dokładnie wymieszaj.
  6. Dopraw zupę solą i pieprzem i innymi przyprawami.
  7. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?