Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Kto nie lubi domowej pizzy czy tarty z zapieczonymi warzywami i serem? Są nie tylko smaczne i pożywne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Francuski serowiec

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 25 dag twarożku koziego
  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. drobno startego sera typu parmezan
  • 10 dag sera
  • feta
  • 3 jajka
  • 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cukinie opłucz, osusz. Odetnij końcówki, a resztę potnij w jak najcieńsze podłużne plasterki (najlepiej zrobisz to obieraczką do warzyw). Pomidorki opłucz, osusz, pokrój na połówki. 

2. Do miski przełóż twarożek i serek śmietankowy. Wbij jajka. Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją z tartym serem oraz migdałami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Dodaj połowę cukinii, delikatnie wymieszaj. 

3. Ciastem francuskim wylep spód i brzeg formy na tartę. Ponakłuwaj i piecz 10 minut w 220 st. Przestudź. Napełnij masą serową. Na niej rozłóż pozostałą cukinię i pomidorki. Pokrusz fetę. Piecz 30 minut w 180 st. Udekoruj bazylią.

Reklama

Gospodarski miks

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy

Składniki - sos

  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • szczypta soli
  • ewentualnie ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki);

Składniki - obłożenie

  • 1 szkl. ugotowanych różyczek brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • po 1/2 szkl. ciemnych oliwek, groszku konserwowego i kukurydzy konserwowej
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 1 chili
  • 10 dag twardego sera typu parmezan
  • oliwa smakowa do skropienia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Spód: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę. 

2. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z resztą składników sosu, podgrzewaj je 5 minut, mieszając. Ostudź. 

3. Obłożenie: ser zetrzyj na grube wiórki. Pomidorki umyj, pokrój w plasterki. Oliwki, groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Oliwki pokrój. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę potnij w krążki, a pieczarki w plastry. Chili oczyść z pesteczek, pokrój w talarki. 

4. Ciasto podziel na 3 części, cienko je rozwałkuj. Posmaruj sosem. Posyp serem. Rozłóż brokuły i przygotowane składniki. Piecz kolejno po 15 minut w 230 st. Pizzę skrop oliwą, ew. oprósz mielonym pieprzem. Udekoruj bazylią.

Cebularze z boczkiem

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta na pizzę
  • 30 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
  • po 2 białe i czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag sera mozzarella
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej

Sposób przygotowania

1. Boczek potnij w paseczki. Cebule obierz, pokrój w cieniutkie plasterki albo w piórka. Chili oczyść z pestek, czosnek obierz. Oba składniki drobniutko posiekaj. Oregano opłucz, osusz. Z połowy gałązek oderwij listki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. 

2. Wrzuć boczek, a po 3 minutach - cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj czosnek, chili i listki oregano. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Mozzarellę zetrzyj na tarce z dużymi otworkami. 

3. Ciasto rozwiń na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Końce lekko zroluj, by powstały brzegi. Środek posmaruj koncentratem, posyp serem. Wyłóż cebulę z dodatkami. Piecz 15 minut w 180 st. Posyp porwanymi gałązkami oregano.

Chrupiąca kukurydzianka

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju

Składniki - farsz

  • po 1/2 cukinii i bakłażana
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • oliwa
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Spód: do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże i wsyp cukier. Wlej ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka trochę mąki. Odstaw na 10 minut. Dodaj sól, wbij 2 jajka, wlej olej. Wyrabiaj ciasto 15 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 

2. Cukinię i bakłażan umyj. Odetnij końce, resztę pokrój w plasterki. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Zgrilluj. Paprykę opłucz, odetnij końcówkę i wykrój środek z pestkami. Strąk potnij w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy. 

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży podłużny placek. Ułóż go na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Posyp serem i kukurydzą, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Rozłóż resztę warzyw. Oprósz pieprzem. Skrop oliwą. Wolne ciasto zawiń na nadzienie, posmaruj pozostałym rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w 180 st. Posyp natką, ew. oprósz solą. 

Brokułowe pychotki

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta na tartę (bez cukru), rozmiar XXL
  • 1 mały brokuł
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany 36-proc.
  • 1 szklanka startego żółtego sera, np. gouda
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 6 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ew. 1 pomidor do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Przygotuj 6 foremek na tartaletki (o śr. ok. 10 cm). Ciasto delikatnie rozwiń. Potnij na 6 kwadratów. Wylep nimi spody i brzegi foremek. Odetnij wystające końce, a ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki schładzaj 30 minut. 

2. Brokuł podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj 1 litr posolonej wody. Włóż brokuły i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz. 

3. Czosnek obierz. Suszone pomidory, oliwki i kapary osącz z zalewy. Zmiksuj je w blenderze razem z czosnkiem. Przypraw pieprzem, wymieszaj z keczupem i bułką tartą. Foremki z ciastem ustaw na blaszce z piekarnika. Piecz 15 minut w 180 st. Przestudź. 

4. Jajka zmiksuj ze śmietaną i 1/2 sera. Sos przypraw solą, pieprzem oraz muszkatem. Upieczone spody posmaruj masą pomidorową. Wlej sos i powkładaj różyczki brokuła. Wierzchy posyp pozostałym startym serem. Tartaletki piecz ok. 25 minut w 180 st. Udekoruj, np. kawałeczkami brokuła i plasterkami pomidora. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy