Ciasta z warzywnym nadzieniem
Kto nie lubi domowej pizzy czy tarty z zapieczonymi warzywami i serem? Są nie tylko smaczne i pożywne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Francuski serowiec
Składniki
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 małe cukinie
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 25 dag twarożku koziego
- 20 dag kremowego serka śmietankowego
- 1/2 szkl. drobno startego sera typu parmezan
- 10 dag sera
- feta
- 3 jajka
- 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Cukinie opłucz, osusz. Odetnij końcówki, a resztę potnij w jak najcieńsze podłużne plasterki (najlepiej zrobisz to obieraczką do warzyw). Pomidorki opłucz, osusz, pokrój na połówki. 2. Do miski przełóż twarożek i serek śmietankowy. Wbij jajka. Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją z tartym serem oraz migdałami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Dodaj połowę cukinii, delikatnie wymieszaj. 3. Ciastem francuskim wylep spód i brzeg formy na tartę. Ponakłuwaj i piecz 10 minut w 220 st. Przestudź. Napełnij masą serową. Na niej rozłóż pozostałą cukinię i pomidorki. Pokrusz fetę. Piecz 30 minut w 180 st. Udekoruj bazylią.

Gospodarski miks
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 szklanki letniej wody
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 3 łyżki oliwy
- sos
- 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
- szczypta soli
- ewentualnie ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki);
- obłożenie
- 1 szkl. ugotowanych różyczek brokuła
- 1 czerwona cebula
- 6 pieczarek
- po 1/2 szkl. ciemnych oliwek, groszku konserwowego i kukurydzy konserwowej
- 9 pomidorków koktajlowych
- 1 chili
- 10 dag twardego sera typu parmezan
- oliwa smakowa do skropienia
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Spód: drożdże utrzyj z cukrem, 1 szkl. wody i 1 łyżką mąki pszennej, odstaw. Resztę wody wymieszaj z oliwą. Wymieszaj mąki i sól. Powoli wlewaj wyrośnięty zaczyn, mieszając do połączenia się składników. Dolej wodę z oliwą, zagniataj ciasto, rozciągając je i zawijając przez ok. 15 minut. Uformuj kulę, przykryj folią i odstaw na 1 godzinę. 2. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z resztą składników sosu, podgrzewaj je 5 minut, mieszając. Ostudź. 3. Obłożenie: ser zetrzyj na grube wiórki. Pomidorki umyj, pokrój w plasterki. Oliwki, groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Oliwki pokrój. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę potnij w krążki, a pieczarki w plastry. Chili oczyść z pesteczek, pokrój w talarki. 4. Ciasto podziel na 3 części, cienko je rozwałkuj. Posmaruj sosem. Posyp serem. Rozłóż brokuły i przygotowane składniki. Piecz kolejno po 15 minut w 230 st. Pizzę skrop oliwą, ew. oprósz mielonym pieprzem. Udekoruj bazylią.

Cebularze z boczkiem
Składniki
- 1 opakowanie ciasta na pizzę
- 30 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
- po 2 białe i czerwone cebule
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 15 dag sera mozzarella
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 gałązki świeżego oregano
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- olej
Sposób przygotowania
1. Boczek potnij w paseczki. Cebule obierz, pokrój w cieniutkie plasterki albo w piórka. Chili oczyść z pestek, czosnek obierz. Oba składniki drobniutko posiekaj. Oregano opłucz, osusz. Z połowy gałązek oderwij listki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. 2. Wrzuć boczek, a po 3 minutach - cebulę. Oprósz solą i pieprzem. Duś ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Wtedy dodaj czosnek, chili i listki oregano. Przypraw solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką. Mozzarellę zetrzyj na tarce z dużymi otworkami. 3. Ciasto rozwiń na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Końce lekko zroluj, by powstały brzegi. Środek posmaruj koncentratem, posyp serem. Wyłóż cebulę z dodatkami. Piecz 15 minut w 180 st. Posyp porwanymi gałązkami oregano.

Chrupiąca kukurydzianka
Składniki
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka
- 5 łyżek oleju
- farsz
- po 1/2 cukinii i bakłażana
- 1 podłużna czerwona papryka
- 1 duża puszka kukurydzy
- 1 szklanka startej mozzarelli
- oliwa
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Spód: do miski wsyp mąkę, zrób dołek, wkrusz do niego drożdże i wsyp cukier. Wlej ciepłe mleko, mieszając je z drożdżami i zagarniając do środka trochę mąki. Odstaw na 10 minut. Dodaj sól, wbij 2 jajka, wlej olej. Wyrabiaj ciasto 15 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. 2. Cukinię i bakłażan umyj. Odetnij końce, resztę pokrój w plasterki. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Zgrilluj. Paprykę opłucz, odetnij końcówkę i wykrój środek z pestkami. Strąk potnij w plasterki. Kukurydzę osącz z zalewy. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży podłużny placek. Ułóż go na blaszce z piekarnika przykrytej pergaminem. Posyp serem i kukurydzą, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Rozłóż resztę warzyw. Oprósz pieprzem. Skrop oliwą. Wolne ciasto zawiń na nadzienie, posmaruj pozostałym rozmąconym jajkiem. Piecz 20 minut w 180 st. Posyp natką, ew. oprósz solą.

Brokułowe pychotki
Składniki
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta na tartę (bez cukru), rozmiar XXL
- 1 mały brokuł
- 2 jajka
- 1/2 szkl. śmietany 36-proc.
- 1 szklanka startego żółtego sera, np. gouda
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 6 zielonych oliwek bez pestek
- 1 łyżka kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pikantnego keczupu
- 1 łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ew. 1 pomidor do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Przygotuj 6 foremek na tartaletki (o śr. ok. 10 cm). Ciasto delikatnie rozwiń. Potnij na 6 kwadratów. Wylep nimi spody i brzegi foremek. Odetnij wystające końce, a ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki schładzaj 30 minut. 2. Brokuł podziel na małe różyczki. W garnku zagotuj 1 litr posolonej wody. Włóż brokuły i gotuj 5 minut. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz. 3. Czosnek obierz. Suszone pomidory, oliwki i kapary osącz z zalewy. Zmiksuj je w blenderze razem z czosnkiem. Przypraw pieprzem, wymieszaj z keczupem i bułką tartą. Foremki z ciastem ustaw na blaszce z piekarnika. Piecz 15 minut w 180 st. Przestudź. 4. Jajka zmiksuj ze śmietaną i 1/2 sera. Sos przypraw solą, pieprzem oraz muszkatem. Upieczone spody posmaruj masą pomidorową. Wlej sos i powkładaj różyczki brokuła. Wierzchy posyp pozostałym startym serem. Tartaletki piecz ok. 25 minut w 180 st. Udekoruj, np. kawałeczkami brokuła i plasterkami pomidora. Podawaj na ciepło lub na zimno.