Ciasta z warzywnym nadzieniem

Tarta francuska z warzywami
Tarta francuska z warzywami123RF/PICSEL

Francuski serowiec

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 25 dag twarożku koziego
  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. drobno startego sera typu parmezan
  • 10 dag sera
  • feta
  • 3 jajka
  • 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Domowa pizza z warzywami
Domowa pizza z warzywami123RF/PICSEL

Gospodarski miks

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki letniej wody
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy

- sos

  • 3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • po 1/2 łyżeczki suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • szczypta soli
  • ewentualnie ocet balsamiczny (1/2 łyżeczki);

- obłożenie

  • 1 szkl. ugotowanych różyczek brokuła
  • 1 czerwona cebula
  • 6 pieczarek
  • po 1/2 szkl. ciemnych oliwek, groszku konserwowego i kukurydzy konserwowej
  • 9 pomidorków koktajlowych
  • 1 chili
  • 10 dag twardego sera typu parmezan
  • oliwa smakowa do skropienia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Cebularze z boczkiem
Cebularze z boczkiem123RF/PICSEL

Cebularze z boczkiem

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta na pizzę
  • 30 dag chudego wędzonego boczku w plasterkach
  • po 2 białe i czerwone cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 dag sera mozzarella
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej
4 porcji

Sposób przygotowania

Tarta z kukurydzą
Tarta z kukurydzą123RF/PICSEL

Chrupiąca kukurydzianka

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju

- farsz

  • po 1/2 cukinii i bakłażana
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • 1 duża puszka kukurydzy
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • oliwa
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Brokułowa zapiekanka
Brokułowa zapiekanka123RF/PICSEL

Brokułowe pychotki

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta na tartę (bez cukru), rozmiar XXL
  • 1 mały brokuł
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. śmietany 36-proc.
  • 1 szklanka startego żółtego sera, np. gouda
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 6 zielonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ew. 1 pomidor do dekoracji
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?