Reklama

Reklama

Ciasta z warzywnym nadzieniem

Kto nie lubi domowej pizzy czy tarty z zapieczonymi warzywami i serem? Są nie tylko smaczne i pożywne, ale również bardzo proste w przygotowaniu.

Francuski serowiec

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 małe cukinie
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 25 dag twarożku koziego
  • 20 dag kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szkl. drobno startego sera typu parmezan
  • 10 dag sera
  • feta
  • 3 jajka
  • 4 łyżki drobno posiekanych migdałów
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cukinie opłucz, osusz. Odetnij końcówki, a resztę potnij w jak najcieńsze podłużne plasterki (najlepiej zrobisz to obieraczką do warzyw). Pomidorki opłucz, osusz, pokrój na połówki. 

2. Do miski przełóż twarożek i serek śmietankowy. Wbij jajka. Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj ją z tartym serem oraz migdałami. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skórką cytrynową. Dodaj połowę cukinii, delikatnie wymieszaj. 

3. Ciastem francuskim wylep spód i brzeg formy na tartę. Ponakłuwaj i piecz 10 minut w 220 st. Przestudź. Napełnij masą serową. Na niej rozłóż pozostałą cukinię i pomidorki. Pokrusz fetę. Piecz 30 minut w 180 st. Udekoruj bazylią.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje