Ciasta z winogronami
Chrupkie, słodkie lub kwaśne, jasne lub ciemne – rozpoczyna się długi sezon tych pysznych owoców.
Jogurtowo-budyniowe
Sposób przygotowania
1. Ugotuj budyń. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztop, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, miksując wlej masło i jogurt. Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty i miksuj.
2. Ciasto piecz 30 minut. Rękawem cukierniczym wyłóż na wierzch ciasta budyń, ułóż część winogron, piecz 30 minut. Posyp posiekanymi orzechami i winogronami.
Na kokosowym spodzie
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuść z miodem. Ciastka zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno tortownicy i dociśnij. Wstaw do lodówki .
2. Żelatynę rozpuść, odstaw na chwilę. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek, miksuj dłuższą chwilę. Dodaj żelatynę, włóż pokrojone winogrona i wymieszaj. Masę serową wyłóż na spód, schłodź. Udekoruj winogronami.
Torcik czekoladowy
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i aromat. Wsypuj po łyżce mąki i kakao, miksuj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w temp. 180°C.
2. Podgrzej śmietanę z mleczną i gorzką czekoladą, mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Schłodź. Dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników.
3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtko utrzyj z cukrem, cienkim strumieniem wlej czekoladę. Białko ubij z solą. Łyżką przekładaj do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj. Ciasta przekrój na trzy blaty, przełóż kremem czekoladowym, na wierzch ułóż mus, dekoruj owocami.