Ciasta z winogronami

Aktualizacja

Chrupkie, słodkie lub kwaśne, jasne lub ciemne – rozpoczyna się długi sezon tych pysznych owoców.

Ciasto jogurtowe z owocami
Ciasto jogurtowe z owocami123RF/PICSEL

Jogurtowo-budyniowe

Sposób przygotowania

1. Ugotuj budyń. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztop, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, miksując wlej masło i jogurt. Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty i miksuj. 

2. Ciasto piecz 30 minut. Rękawem cukierniczym wyłóż na wierzch ciasta budyń, ułóż część winogron, piecz 30 minut. Posyp posiekanymi orzechami i winogronami.  

Sernik z winogronami
Sernik z winogronami123RF/PICSEL

Na kokosowym spodzie

Sposób przygotowania

1. Masło rozpuść z miodem. Ciastka zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno tortownicy i dociśnij. Wstaw do lodówki . 

2. Żelatynę rozpuść, odstaw na chwilę. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek, miksuj dłuższą chwilę. Dodaj żelatynę, włóż pokrojone winogrona i wymieszaj. Masę serową wyłóż na spód, schłodź. Udekoruj winogronami. 

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy123RF/PICSEL

Torcik czekoladowy

Sposób przygotowania

1. Z białek i soli ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i aromat. Wsypuj po łyżce mąki i kakao, miksuj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w temp. 180°C.  

2. Podgrzej śmietanę z mleczną i gorzką czekoladą, mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Schłodź. Dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników. 

3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtko utrzyj z cukrem, cienkim strumieniem wlej czekoladę. Białko ubij z solą. Łyżką przekładaj do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj. Ciasta przekrój na trzy blaty, przełóż kremem czekoladowym, na wierzch ułóż mus, dekoruj owocami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas