Ciasta z winogronami
Chrupkie, słodkie lub kwaśne, jasne lub ciemne – rozpoczyna się długi sezon tych pysznych owoców.

Jogurtowo-budyniowe
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- pojemnik jogurtu
- dekoracja
- opakowanie budyniu śmietankowego
- szklanka mleka
- kiść ciemnych winogron
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. Ugotuj budyń. Winogrona umyj, przekrój na połówki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Masło roztop, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, miksując wlej masło i jogurt. Dodaj mąkę. Zmniejsz obroty i miksuj. 2. Ciasto piecz 30 minut. Rękawem cukierniczym wyłóż na wierzch ciasta budyń, ułóż część winogron, piecz 30 minut. Posyp posiekanymi orzechami i winogronami.

Na kokosowym spodzie
Składniki
- 1/2 kostki masła
- łyżka miodu
- 20 dag ciastek owsianych
- 10 dag wiórków kokosowych
- 4 łyżeczki żelatyny
- szklanka śmietany kremówki
- szklanka brązowego cukru
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1/2 szklanki pokrojonych winogron
- dekoacja
- 1/2 kg winogron
Sposób przygotowania
1. Masło rozpuść z miodem. Ciastka zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż na dno tortownicy i dociśnij. Wstaw do lodówki . 2. Żelatynę rozpuść, odstaw na chwilę. Śmietanę kremówkę ubij z cukrem, dodaj serek, miksuj dłuższą chwilę. Dodaj żelatynę, włóż pokrojone winogrona i wymieszaj. Masę serową wyłóż na spód, schłodź. Udekoruj winogronami.

Torcik czekoladowy
Składniki
- ciasto
- 5 jajek
- sól
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- 2/3 szklanki mąki
- 4 płaskie łyżki kakao
- krem czekoladowy
- szklanka śmietany kremówki
- 2,5 tabliczki mlecznej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- opakowanie serka mascarpone
- mus czekoladowy
- 1/2 kostki gorzkiej czekolady
- jajko
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- Dodatkowo: kiść jasnych winogron, kiść ciemnych winogron
Sposób przygotowania
1. Z białek i soli ubij pianę, dodaj cukier, żółtka i aromat. Wsypuj po łyżce mąki i kakao, miksuj. Ciasto przelej do wyłożonej papierem formy. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 2. Podgrzej śmietanę z mleczną i gorzką czekoladą, mieszaj do rozpuszczenia, nie doprowadzając do zagotowania. Schłodź. Dodaj serek mascarpone i miksuj do połączenia się składników. 3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żółtko utrzyj z cukrem, cienkim strumieniem wlej czekoladę. Białko ubij z solą. Łyżką przekładaj do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj. Ciasta przekrój na trzy blaty, przełóż kremem czekoladowym, na wierzch ułóż mus, dekoruj owocami.