Ciasteczka cioci Aliny

Słodycze nie kojarzą się dobrze. A przecież można przygotować deser, który będzie i słodki, i zdrowy. W naszym przepisie ciasteczka cioci Aliny.

Takie ciasteczka na pewno są zdrowe.
Takie ciasteczka na pewno są zdrowe. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 15 dkg mąki ryżowej
  • 20 dkg kaszki kukurydzianej
  • 15 dkg masła
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • żwirek bakaliowy
  • 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Żwirek:

  • 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka migdałów krojonych
  • 1 łyżka orzechów pistacjowych
  • 2 łyżki ziarna sezamowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka obranych pestek z dyni

Sposób przygotowania:

Ziarna rozdrobnić, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, na mocny złoty kolor. Mąkę zmiksować z masłem, proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem, jajkiem. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 4 cm, przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo żwirkiem.

Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zaraz pokroić.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas