Ciasteczka cioci Aliny
Słodycze nie kojarzą się dobrze. A przecież można przygotować deser, który będzie i słodki, i zdrowy. W naszym przepisie ciasteczka cioci Aliny.
Składniki:
- 15 dkg mąki ryżowej
- 20 dkg kaszki kukurydzianej
- 15 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 1 małe jajko
- żwirek bakaliowy
- 1 opakowanie bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Żwirek:
- 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka migdałów krojonych
- 1 łyżka orzechów pistacjowych
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka obranych pestek z dyni
Sposób przygotowania:
Ziarna rozdrobnić, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, na mocny złoty kolor. Mąkę zmiksować z masłem, proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem pudrem, jajkiem. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 4 cm, przełożyć na przygotowaną blaszkę i wyrównać brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać grubo żwirkiem.
Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Wyjąć blaszkę z piekarnika i zaraz pokroić.