Ciasteczka czekoladowe Adasia
Za tymi ciasteczkami przepadają wszyscy. Robi się je łatwo i szybko. Wypróbuj nasz przepis i daj się uwieść czekoladowemu smakowi.
Składniki:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 30 dkg dag pokruszonych bezglutenowych herbatników
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 10 dkg masła
- 1 szklanka posiekanej skórki pomarańczowej, rodzynek, moreli, migdałów, orzechów
- lukier błyskawiczny
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Czekolady stopić na patelni w odrobinie mleka, dodać masło. Herbatniki drobno posiekać lub pokruszyć, połączyć z bakaliami i miodem, wymieszać.
Połączyć wszystkie składniki, wyłożyć do niskiej prostokątnej salaterki, dokładnie ułożyć i wygładzić wierzch. Przygotować lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając sok z cytryny. Wstawić do lodówki.
Foremkami do ciasta wycinać różne kształty, podawać osobno, albo jako dodatek do kisielu lub lodów.