Ciasteczka czekoladowe Adasia

Za tymi ciasteczkami przepadają wszyscy. Robi się je łatwo i szybko. Wypróbuj nasz przepis i daj się uwieść czekoladowemu smakowi.

Czekoladowe ciasteczka smakują i dorosłym, i dzieciom.
Czekoladowe ciasteczka smakują i dorosłym, i dzieciom. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 30 dkg dag pokruszonych bezglutenowych herbatników
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka posiekanej skórki pomarańczowej, rodzynek, moreli, migdałów, orzechów
  • lukier błyskawiczny
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Czekolady stopić na patelni w odrobinie mleka, dodać masło. Herbatniki drobno posiekać lub pokruszyć, połączyć z bakaliami i miodem, wymieszać.

Połączyć wszystkie składniki, wyłożyć do niskiej prostokątnej salaterki, dokładnie ułożyć i wygładzić wierzch. Przygotować lukier zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając sok z cytryny. Wstawić do lodówki.

Foremkami do ciasta wycinać różne kształty, podawać osobno, albo jako dodatek do kisielu lub lodów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas