Ciasteczka kokosowe z dziurką
Na ciasteczka kokosowe z dziurką, każdy da się skusić. Dzieciom podasz je z kubkiem ciepłego mleka, sobie z filiżanką aromatycznej kawy. Taki deser zadowoli każdego łasucha.
Składniki:
- 1 jajko
- 12 dkg tłustego twarogu zmiksowanego
- sól
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 opakowanie kisielu truskawkowego
- mąka kukurydziana
- mąka ziemniaczana
- wiórka kokosowe
- olej
Konfitura pomarańczowa:
- 3 pomarańcze
- 5 mandarynek
- 1/2 kg cukru
- sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Owoce obrać , pokroić i smażyć z cukrem. Gdy zgęstnieje, ostudzić i dodać sok z cytryny. Wszystkie składniki ciasta razem zmiksować. Wyjąc ciasto, rozwałkować na grubość ½ cm. Przygotować szklankę oraz kieliszek, którego średnica będzie mniejsza od średnicy szklanki.
Z wałkowanego ciasta wycinać krążki wielkości szklanki. W połowie z nich wyciąć dodatkowo środek o wielkości kieliszka. Nakładać konfiturę na większy krążek i przykrywać go drugim z wyciętym środkiem. Wszystkie ciasteczka posypać cukrem pudrem. Piec około 15-20 minut.