Ciasteczka migdałowe z cukrem

Słodka przekąska.

Ciasteczka migdałowe
Ciasteczka migdałowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 20 dag migdałów
  • 6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie:

1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Masło zetrzyj na tarce. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, cukier, sól, żółtka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Migdały sparz, ściągnij skórki, posiekaj w słupki.

2. Rozgrzej patelnię, wrzuć migdały, upraż na złoto, ciągle mieszając. Wystudzone migdały wymieszaj z trzema łyżkami cukru pudru. 2 Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Wytnij z niego kółka. Posyp migdałami, posmaruj białkiem. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C. Po wyjęciu z pieca od razu posyp resztą cukru pudru.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas