Ciasteczka migdałowe z cukrem
Słodka przekąska.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 20 dag migdałów
- 6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie:
1. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Masło zetrzyj na tarce. Mąkę przesiej do miski, dodaj masło, cukier, sól, żółtka, szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą, wstaw do zamrażalnika na 30 minut. Migdały sparz, ściągnij skórki, posiekaj w słupki.
2. Rozgrzej patelnię, wrzuć migdały, upraż na złoto, ciągle mieszając. Wystudzone migdały wymieszaj z trzema łyżkami cukru pudru. 2 Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra. Wytnij z niego kółka. Posyp migdałami, posmaruj białkiem. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180˚C. Po wyjęciu z pieca od razu posyp resztą cukru pudru.