Zielona bomba witaminowa. Zupa, która oczyszcza i odżywia

Zupa-krem ze szparagów i bobu to doskonały pomysł na zdrowy obiad
Zupa-krem ze szparagów i bobu to doskonały pomysł na zdrowy obiad123RF/PICSEL

Latem bób i szparagi rządzą!

Zobacz również:

Zupa krem ze szparagów z bobem, grzankami i olejem lnianym

Indeks glikemiczny bobu po ugotowaniu znacznie wrasta, dlatego nie poleca się go jeść osobom chorującym na cukrzycę
Bób zawiera dużo kwasu foliowego123RF/PICSEL
  • 500 g zielonych szparagów (1 pęczek)
  • 250 g bobu
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (dla kremowej konsystencji)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • 2 kromki chleba żytniego
  1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki (główki odłóż do dekoracji, wrzucisz je na końcu).
  2. Bób ugotuj w osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut. Obierz ze skórki.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  4. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane lub oliwę. Podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki i szparagi (bez główek). Smaż razem przez 2-3 minuty.
  5. Zalej warzywa bulionem. Gotuj całość 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
  6. Dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 3 minuty.
  7. Odłóż kilka główek szparagów oraz 2 łyżki bobu do dekoracji.
  8. Zblenduj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną soku z cytryny.
  9. Przygotuj grzanki - pokrój chleb w kostkę i podsmaż na suchej patelni lub podpiecz w piekarniku.
  10. Podawaj zupę z grzankami, kilkoma ziarenkami bobu na wierzchu, główkami szparagów. Polej łyżką oleju lnianego.

Zobacz również:

Wielka likwidacja budynków z PRL. Marcin Wojdak: Znika analogowa PolskaAleksandra SuławaINTERIA.PL