Ciasteczka z miodem i ziarnami
Świąteczny przysmak.
Skład:
- 25 dag masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- jajko
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- szklanka orzechów laskowych
Przygotowanie:
1. Orzechy posiekaj. Możesz z nich zdjąć skórki. Wtedy sparz je, chwilę pomocz w wodzie, odsącz i zdejmij skórki. Upraż je na suchej patelni. Masło utrzyj na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ucierając. Dodaj jajko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z proszkiem, sodą, solą, kakao i dodaj do masy. Wsyp orzechy, wymieszaj.
2. Z ciasta formuj kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczaj dłonią. Piecz przez 15 minut w temp. 180˚C.