W Turcji piją na potęgę. Redukuje cholesterol, obniża ciśnienie, wzmacnia serce
Jest niezwykle popularny i lubiany zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu, a wiele osób uważa go za jeden z najzdrowszych napojów na świecie. Ajran, bo o nim mowa, to turecki trunek, który powstaje z zaledwie trzech składników i charakteryzuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi oraz ciekawym smakiem.

Czym jest ajran?
Ajran to napój pochodzący z Turcji, a do jego produkcji używa się jogurtu z mleka owczego, krowiego lub koziego, wody i soli. W związku z tym ajran ma kwaśno-słony smak, ale można dodawać do niego również kilka listków mięty. Ponadto napój zazwyczaj serwuje się mocno schłodzony, a na jego powierzchni powinna być widoczna delikatna pianka.
W wielu krajach picie ajranu polecane jest podczas konsumpcji kebabu lub tłustych, pikantnych mięs, a takie połączenie ma gwarantować bardzo ciekawe doznanie kulinarne. Rzecz jasna, ajran może być pity samodzielnie, bowiem doskonale gasi pragnienie. Napój stał się bardzo popularny na całym świecie, dlatego bez problemu kupimy go w wielu sklepach spożywczych w Polsce.
Ajran - właściwości
Ajran to bardzo dobre źródło wielu składników odżywczych, w tym m.in. witaminy A, witamin z grupy B, C, D i E oraz minerały w postaci wapnia, żelaza, sodu czy cynku. Ajran zawiera w sobie żywe kultury bakterii, dzięki czemu poprawia kondycję jelit i usprawnia działanie układu trawiennego.
Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na pracę mózgu i serca, a także wzmacnia kości, zmniejszając ryzyko osteoporozy. To jednak nie koniec zalet ajranu, ponieważ bierze on udział w procesach związanych z obniżeniem ciśnienia i redukuje poziom cholesterolu, tym samym chroniąc przed rozwojem miażdżycy czy powstawaniem udarów i zawałów.
Zobacz również: Regularne spożywanie jogurtu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wyniki badań zaskakują
Ajran - jak zrobić?
Przygotowanie napoju w domowych warunkach jest proste i bardzo szybkie, ponieważ potrzebujemy zaledwie trzech składników. Przede wszystkim należy sięgnąć po jogurt typu greckiego, wodę mineralną i odrobinę soli.
Do naczynia przekładamy 250 ml jogurtu greckiego, wlewamy 250 ml wody i dodajemy szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy do momentu, aż powstanie niewielka pianka. Tak przygotowany ajran chowamy do lodówki, by nabrał odpowiedniej temperatury. Opcjonalnie możemy dodać kilka listków mięty lub startą na tarce skórkę z wyszorowanej limonki.