Reklama

Reklama

Ciastka jak ze sklepu: W domowej, zdrowszej wersji

Z naszymi przepisami popularne ciasteczka bez trudu upieczesz we własnej kuchni. Będą równie pyszne co te kupione, ale bez sztucznych konserwantów, barwników i aromatów.

Magdalenki czekoladowe na oleju kokosowym

Czas przyrządzenia: 1,5 godz.
Składniki dla: 15 sztuk

Składniki

  • 10 dag oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • trochę płynnego tłuszczu do posmarowania foremki

Sposób przygotowania:

1. Olej kokosowy podgrzewaj przez chwilę, aż zrobi się płynny, zdejmij z ognia  i przestudź. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

2. Jajka ubij z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Wymieszaj z olejem, likierem oraz sypkimi składnikami. Mieszaj delikatnie (najlepiej silikonową łopatką, nie mikserem!). Ciasto wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (ale może być też na noc).

3. Foremkę do magdalenek posmaruj tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta (maksymalnie do 2/3 wysokości dołeczka).

4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Wstaw ciastka i piecz je przez 12 minut.

Reklama

Wersja light

Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność magdalenek, zamiast cukru użyj ksylitolu. Ksylitol, a inaczej cukier brzozowy, przypomina  w smaku cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii i niski indeks glikemiczny (wynoszący 7; IG cukru to 70). Zwiększa też przyswajalność wapnia i pomaga zwalczać próchnicę. Zalecana dawka to do 15 gramów na dobę, w większej ilości może powodować efekt przeczyszczający.

Wersja z niższym IG

Podobnie jak w wersji light - zrezygnuj z cukru  na rzecz ksylitolu. Dodatkowo zamień 1/2 mąki pszennej na żytnią. Indeks glikemiczny (IG) mąki żytniej to od 25 do 45 w zależności od typu mąki (ciemna/jasna), a IG mąki pszennej, to 50-60. Dzięki temu unikniesz skoków poziomu cukru we krwi, szczególnie groźnych dla diabetyków.

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Bezglutenowe pieguski

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 50 sztuk

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • po 1/2 szkl. mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 tabliczki (w sumie 30 dag) gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę drobno posiekaj. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko. Wszystkie rodzaje mąki  wymieszaj z solą oraz sodą oczyszczoną.

2. Porcjami dodaj do masy maślanej, stale ucierając. Na koniec wsyp kawałeczki czekolady. Ciasto delikatnie przemieszaj.

3. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Uformuj kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, lekko spłaszcz. Piecz ok. 15 minut w 190 st.

Wersja light

Jeśli wybierasz słodkie przekąski fit, zastąp czekoladę rodzynkami (10 dag). By jeszcze bardziej obniżyć kaloryczność piegusków, zastąp 1/3 masła gęstym jogurtem naturalnym. Ewentualnie dosyp 1-2 łyżki mąki kukurydzianej, jeśli ciasto wyjdzie zbyt rzadkie.

Wersja bogata w fosfor

Dobrym źródłem fosforu są migdały. Pierwiastek ten wzmacnia włosy i sprzyja ich wzrostowi. Włosy stają się sprężyste i zachowują zdrowy wygląd. Zamień więc 1/2 gorzkiej czekolady na posiekane migdały (ale nieprażone, bo wtedy tracą swoje właściwości).

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Orkiszowe herbatniki

Czas przyrządzenia: ok. 85 min
Składniki dla: 45 sztuk

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 12 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • migdały do posypania

Sposób przygotowania:

1. Sodę rozpuść w mleku. Schłodzone masło pokrój na kawałeczki. Mąkę orkiszową przesiej do miseczki. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i rdzeń wanilii (ew. 1/2 fiolki waniliowego zapachu do ciast). Dołóż pokrojone masło. Składniki siekaj nożem, a gdy powstaną grudki, wlej mleko  z sodą i szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. 

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Foremką w kształcie kwiatka z dziurką wytnij ciastka. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Posyp posiekanymi migdałami.

3. Piecz na złoty kolor (ok. 15 minut) w temperaturze 180 st.

Wersja light

Jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami, dodaj do ciasta zamiast rdzenia wanilii imbir (ok. 1/2 łyżeczki mielonego albo 2 łyżeczki świeżo startego). Wspomaga on metabolizm organizmu, co przyczynia się do szybszego spalania zbędnej tkanki tłuszczowej. Hamuje też apetyt.

Wersja bez laktozy

Jeśli mleczny cukier wywołuje u ciebie bóle brzucha, nudności, uczucie pełności oraz biegunki, zastąp mleko krowie dowolnym mlekiem roślinnym (migdałowym, sojowym, owsianym, ryżowym). Natomiast masło krowie możesz zamienić na masło z orzeszków ziemnych.

***

#POMAGAMINTERIA

Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: ciastka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje