Ciastka jak ze sklepu: W domowej, zdrowszej wersji

Magdalenki czekoladowe na oleju kokosowym
Magdalenki czekoladowe na oleju kokosowym123RF/PICSEL

Magdalenki czekoladowe na oleju kokosowym

Składniki

  • 10 dag oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • trochę płynnego tłuszczu do posmarowania foremki
15 sztuk

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja z niższym IG

Bezglutenowe pieguski

Bezglutenowe pieguski
Bezglutenowe pieguski123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. mąki gryczanej
  • po 1/2 szkl. mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 tabliczki (w sumie 30 dag) gorzkiej czekolady
50 sztuk

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja bogata w fosfor

Orkiszowe herbatniki

Orkiszowe herbatniki
Orkiszowe herbatniki123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 12 dag masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • migdały do posypania
45 sztuk

Sposób przygotowania:

Wersja light

Wersja bez laktozy

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?