Z naszymi przepisami popularne ciasteczka bez trudu upieczesz we własnej kuchni. Będą równie pyszne co te kupione, ale bez sztucznych konserwantów, barwników i aromatów.
1. Olej kokosowy podgrzewaj przez chwilę, aż zrobi się płynny, zdejmij z ognia i przestudź. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
2. Jajka ubij z cukrem na puszystą jasnokremową masę. Wymieszaj z olejem, likierem oraz sypkimi składnikami. Mieszaj delikatnie (najlepiej silikonową łopatką, nie mikserem!). Ciasto wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę (ale może być też na noc).
3. Foremkę do magdalenek posmaruj tłuszczem. Do każdego wgłębienia nałóż porcję ciasta (maksymalnie do 2/3 wysokości dołeczka).
4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Wstaw ciastka i piecz je przez 12 minut.
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność magdalenek, zamiast cukru użyj ksylitolu. Ksylitol, a inaczej cukier brzozowy, przypomina w smaku cukier, ale ma o 40 proc. mniej kalorii i niski indeks glikemiczny (wynoszący 7; IG cukru to 70). Zwiększa też przyswajalność wapnia i pomaga zwalczać próchnicę. Zalecana dawka to do 15 gramów na dobę, w większej ilości może powodować efekt przeczyszczający.
Podobnie jak w wersji light - zrezygnuj z cukru na rzecz ksylitolu. Dodatkowo zamień 1/2 mąki pszennej na żytnią. Indeks glikemiczny (IG) mąki żytniej to od 25 do 45 w zależności od typu mąki (ciemna/jasna), a IG mąki pszennej, to 50-60. Dzięki temu unikniesz skoków poziomu cukru we krwi, szczególnie groźnych dla diabetyków.
***
#POMAGAMINTERIA
Wolontariusze akcji Zupa na Plantach przed epidemią mogli wspierać osoby będące w kryzysie bezdomności między innymi organizując im spotkania przy misce zupy co niedzielę na krakowskich Plantach. Teraz starają się dostarczać paczki żywnościowe, nawet do kanałów, w których egzystują. Tygodniowo potrzeba 200 takich paczek. Spraw, by pomoc mogła nadal docierać do potrzebujących. Wesprzyj zbiórkę, przekaż produkty, albo namów współpracowników, żebyście pomogli wspólnie. Sprawdź szczegóły >>