Ciastka z prażonym sezamem

Słodycze też mogą być zdrowe

Ciastka najlepiej przechowywać w puszce
Ciastka najlepiej przechowywać w puszce123RF/PICSEL

Składniki:

  • 25 dag płatków owsianych górskich
  • 5 dag sezamu
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 12,5 dag mąki orkiszowej jasnej
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • białko
  • 7,5 dag cukru trzcinowego

Przygotowanie:1. Płatki owsiane i sezam upraż na suchej patelni, wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Masło rozpuść, dodaj miód, wymieszaj, wystudź, dodaj do żółtek. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki i sezam. Wymieszaj.

2. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj. Masę wykładaj porcjami na blachę wyłożoną papierem. Spłaszczaj z góry. Piecz 20 minut w temp. 180° C. Ciastka przechowuj w puszce.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas