Ciastka z prażonym sezamem
Słodycze też mogą być zdrowe

Składniki:
- 25 dag płatków owsianych górskich
- 5 dag sezamu
- 20 dag masła
- 2 łyżki miodu
- 12,5 dag mąki orkiszowej jasnej
- pół łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- białko
- 7,5 dag cukru trzcinowego
Przygotowanie:1. Płatki owsiane i sezam upraż na suchej patelni, wystudź. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Masło rozpuść, dodaj miód, wymieszaj, wystudź, dodaj do żółtek. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, płatki i sezam. Wymieszaj.
2. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj. Masę wykładaj porcjami na blachę wyłożoną papierem. Spłaszczaj z góry. Piecz 20 minut w temp. 180° C. Ciastka przechowuj w puszce.