Zadba o detoks i odporność. Z leczniczej rośliny przygotujesz naturalny eliksir zdrowia
W maju po eliksir zdrowia ruszaj na łąkę. Mniszek lekarski to jedna z najbardziej cenionych roślin w ziołolecznictwie. Na jego bazie w prosty sposób przygotujesz słodki syrop będący skarbnicą witamin i minerałów. Smaczna mikstura reguluje poziom cukru we krwi, wspiera działanie wątroby czy pracę układu trawiennego. Jeden z przepisów szczególnie poleca Ewa Wachowicz.

Złoto naszych łąk - tak można powiedzieć o mniszku lekarskim, który wiosną zachwyca barwnymi, soczyście żółtymi kwiatami. Roślina słynie również z cennych dla zdrowia właściwości: na jej bazie przygotowywany jest słodki syrop.
Spis treści:
Z pozyskaniem składników raczej nie ma większych trudności, ponieważ mniszek lekarski w Polsce jest powszechnie występującą rośliną.Najlepiej zbierać go w miejscach oddalonych od dróg i zabudowań czy obszarów, w których stosowane są nawozy chemiczne. Warto wcześniej upewnić się też, czy obszar, na którym planujemy zbiory nie jest objęty ochroną.
Eliksir zdrowia, czyli co skrywają kwiaty mniszka
Idealną porą na zbiór mniszka lekarskiego jest słoneczny dzień przed południem, kiedy to kwiaty są najbardziej otwarte. To właśnie z nich przygotowuje się syrop, który jest prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia właściwości. Zawiera witaminy A, C i witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, potas i krzem. Warto dodać, że syrop z mniszka lekarskiego to również źródło asparginy poprawiającej koncentrację. Na tym jednak nie koniec, ponieważ zawiera też flawonoidy, polifenole, garbniki, inulinę i kwas krzemowy.

Właściwości mniszka lekarskiego
Jakie korzyści przynosi spożywanie syropu z mniszka lekarskiego? Nie bez powodu stosuje się dość często w przypadku infekcji i osłabienia organizmu - znane jest jego działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jest pomocny w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, bólu gardła oraz kaszlu.
Oprócz tego syrop służy pomocą w przypadku problemów z pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Dodatkowo, mikstura wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie, reguluje poziom cukru we krwi, działa moczopędnie, wspiera działanie wątroby, zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych, wspomaga pracę układu trawiennego. Syrop z mniszka dobrze jest przyjmować w następujący sposób:
Dorośli: 2-3 łyżeczki dziennie,
Dzieci: 1 łyżeczka dziennie.
Syrop z mniszka lekarskiego to również świetny dodatek do naleśników, koktajli, herbaty, czy jogurtów.
Kto nie powinien spożywać syropu z mniszka lekarskiego?
Chociaż wspomniany syrop jest zdrowy i świetnie smakuje, niektórzy powinni go unikać. Ze względu na to, że zawiera dość dużą dawkę cukru, powinny go unikać osoby chorujące na cukrzycę. Nie muszą jednak całkowicie z niego rezygnować - alternatywą jest herbatka z mniszka lekarskiego. Oprócz tego ostrożność powinny zachować osoby borykające się z nadkwasotą i wrzodami żołądka, chorobami nerek, kamicą dróg żółciowych i chorobami pęcherzyka żółciowego.
Ewa Wachowicz poleca. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego
Smakowity i prosty przepis na syrop z mniszka lekarskiego poleciła na Instagramie Ewa Wachowicz.
Składniki
- 500 główek kwiatów mniszka lekarskiego
- 1 kg cukru
- 1-2 cytryny
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Kwiaty mniszka lekarskiego osuszyć i ułożyć na białych ściereczkach na 2-3 godziny.
- Oczyszczone i podsuszone kwiaty należy zalać litrem wody i gotować przez 20 minut (od zagotowania).
- Następnie należy je odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 24 godziny.
- Po tym czasie całość należy przecedzić przez gazę (płyn powinien być klarowny).
- Należy dodać przecedzony sok z cytryn i gotować na wolnym ogniu (w trakcie mieszając) przez ok. 2 godziny. Uzyskany syrop powinien mieć kolor i konsystencję miodu.
- Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.
Gotowe!