Ciasto bananowe szybkie i proste

Oto przepis na ciasto bananowe z książki Darii Ładochy "Gotuj zdrowo dla dzieci".

Na ciasto nałóż polewę budyniową
Na ciasto nałóż polewę budyniową 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • kilka łyżek miodu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego

polewa budyniowa:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego  

Przygotowanie:

Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj resztę składników i wymieszaj. Przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na jakieś 30 minut. Gdy ciasto będzie już upieczone i lekko wystygnie, przygotuj polewę. W garnku podgrzej mleko, odrobinę zostaw w kubku i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko będzie gorące, dodaj mąkę i melasę. Ciepłą polewę rozsmaruj na cieście.   

Ewa, mama Szymonka (5 lat) i Agnieszki (3 lata) 

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 8

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas