Ciasto bananowe szybkie i proste
Oto przepis na ciasto bananowe z książki Darii Ładochy "Gotuj zdrowo dla dzieci".
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
- kilka łyżek miodu
- 1/2 szklanki mleka roślinnego
polewa budyniowa:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
Przygotowanie:
Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj, dodaj resztę składników i wymieszaj. Przelej do formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na jakieś 30 minut. Gdy ciasto będzie już upieczone i lekko wystygnie, przygotuj polewę. W garnku podgrzej mleko, odrobinę zostaw w kubku i rozrób w nim mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko będzie gorące, dodaj mąkę i melasę. Ciepłą polewę rozsmaruj na cieście.
Ewa, mama Szymonka (5 lat) i Agnieszki (3 lata)
Stopień trudności: łatwe
Liczba porcji: 8