Kolor ma duże znaczenie. Jedna odmiana jest najzdrowsza
Czarna, czerwona, a może jednak biała? Która odmiana porzeczki jest najzdrowsza i jakie wartości odżywcze się w niej znajdują? Warto odpowiedzieć sobie na takie pytania, zwłaszcza że w Polsce zaczyna się sezon na te pyszne owoce.

Dlaczego warto jeść porzeczki?
Na całym świecie istnieje ok. 150 odmian porzeczek, a w Polsce do najpopularniejszych należą: porzeczka czarna, czerwona oraz biała.
Bez względu na to, po którą odmianę porzeczek sięgamy, zajadanie się tymi owocami sprawi, że dostarczymy organizmowi cennych witamin i mikroelementów, dzięki czemu m.in. wzmocnimy odporność, poprawimy działanie układu pokarmowego i zadbamy o kondycję skóry, włosów czy paznokci.
Ponadto składniki zawarte w porzeczkach biorą udział w procesach odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawiają pracę jelit, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, korzystnie wpływają na wzrok.
Które porzeczki są najzdrowsze?
Za najzdrowszą odmianę porzeczek uważa się porzeczki czarne, a to z uwagi na największą zawartość antocyjantów, czyli związków należących do grupy flawonoidów, które charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
W 100 g czarnej porzeczki znajduje się 1265 mg antocyjanów, natomiast w porzeczce czerwonej antocyjantów jest 199 mg w 100 g. Najmniej tych prozdrowotnych związków znajdziemy w porzeczce białej.
Porzeczka czarna ma więcej takich minerałów jak wapń, żelazo, magnez, potas i cynk, niż jej czerwony odpowiednik. Wygrywa również pod względem zawartości witaminy C, bowiem czarna porzeczka posiada jej niemal czterokrotnie więcej niż odmiana czerwona i biała. Czarna porzeczka to także bardzo dobre źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B5, B6 oraz witaminy E.
Z kolei na korzyść porzeczki czerwonej przemawia fakt, że znajdziemy w niej więcej witaminy K1, jest ona odrobinę mniej kaloryczna niż pozostałe porzeczkowe kuzynki i charakteryzuje się dużą zawartością błonnika.
Chcąc zapewnić sobie jak najwięcej korzyści płynących z prozdrowotnych właściwości porzeczek, warto sięgać po porzeczki czarne. Na drugim miejscu w kontekście składników odżywczych znajdują się porzeczki czerwone, natomiast najniższy stopień podium w klasyfikacji "najzdrowsze porzeczki" przypada odmianie białej.
Warto wiedzieć: Planujesz odchudzanie? Te owoce warto włączyć do diety