Ciasto basbousa

Basbousa to tradycyjne arabskie ciasto kojarzone głównie z Egiptem. Do ciasta należy przygotować syrop - jego słodki smak neutralizuje dodatek cytryny i jogurt w cieście. Klasyczne przepisy uwzględniają semolinę, ale doskonale zastąpi ją kasza manna.

Łatwe i efektowne
Łatwe i efektowne123RF/PICSEL

Syrop:

Ciasto:

1. Migdały sparzamy i obieramy. Kilka całych, nieobranych zostawiamy do dekoracji. Obrane mielimy lub ścieramy. 

2. Suchą kaszę łączymy z jogurtem w miseczce, odstawiamy na 15 min. Dodajemy mąkę, starte migdały, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u nas 25x21 cm). Masę tradycyjnie nacina się szpatułką tworząc romby, ale można pominąć ten krok lub po prostu podzielić ją na kwadraty. W środku każdego kawałka umieszczamy cały migdał. 

3. Pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. 

4. Cukier gotujemy w garnku z 1/2 szklanki wody, aż się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i cynamon. Powstałym syropem polewamy upieczone ciasto, po czym wkładamy je jeszcze na kilka minut do ciepłego piekarnika.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas