Ciasto basbousa
Basbousa to tradycyjne arabskie ciasto kojarzone głównie z Egiptem. Do ciasta należy przygotować syrop - jego słodki smak neutralizuje dodatek cytryny i jogurt w cieście. Klasyczne przepisy uwzględniają semolinę, ale doskonale zastąpi ją kasza manna.

Syrop:
Składniki
- 1 szklanka cukru
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
Ciasto:
Składniki
- 150 g jogurtu typu greckiego lub dobrej jakości jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki kaszy manny lub semoliny
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 mała garść migdałów + do dekoracji
1. Migdały sparzamy i obieramy. Kilka całych, nieobranych zostawiamy do dekoracji. Obrane mielimy lub ścieramy. 2. Suchą kaszę łączymy z jogurtem w miseczce, odstawiamy na 15 min. Dodajemy mąkę, starte migdały, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u nas 25x21 cm). Masę tradycyjnie nacina się szpatułką tworząc romby, ale można pominąć ten krok lub po prostu podzielić ją na kwadraty. W środku każdego kawałka umieszczamy cały migdał. 3. Pieczemy ciasto ok. 40 min. w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. 4. Cukier gotujemy w garnku z 1/2 szklanki wody, aż się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny i cynamon. Powstałym syropem polewamy upieczone ciasto, po czym wkładamy je jeszcze na kilka minut do ciepłego piekarnika.