Ciasto bez pieczenia
Gdy nie dysponujemy czasem albo wielkim talentem kulinarnym idealnym rozwiązaniem jest ciasto bez pieczenia, jak tort sublokatorski na bazie masy czekoladowej i migdałowej. Można go podawać z różnorodnymi dodatkami.
Zaczynamy od masy czekoladowej. "Czekoladę, masło, cukier puder (4 łyżki odłożyć do masy migdałowej) i cukier waniliowy starannie utrzeć na gładką masę, najlepiej używając miksera. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce" - radzi Agnieszka Jeż, autorka publikacji.
A jak wyczarować masę migdałową? - Migdały sparzyć, obrać ze skórki, utrzeć w mikserze. Przełożyć do miski, dodać 4 łyżki cukru pudru, 4 białka. Wycisnąć sok z całej cytryny. Dolać do masy i dobrze utrzeć - instruuje znawczyni kulinariów.
I ostatni etap: - Tortownicę wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem. Ułożyć warstwę z połowy masy czekoladowej, na niej rozprowadzić całą masę migdałową, którą następnie przykryć pozostałą częścią masy czekoladowej. Wstawić do lodówki mniej więcej na trzy godziny.
Taki tort bazowy może być podawany z owocami - świeżymi (np. malinami) lub smażonymi (jak gruszki). Deser jest smaczny również w wersji saute.
W publikacji "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" znajdziemy 100 przepisów na potrawy, które cieszyły się popularnością w II Rzeczypospolitej - potrawy proste, i bardziej wyrafinowane. Książka, poza recepturami, zawiera również część poświęconą historii Polski międzywojennej z perspektywy kulinarnej.