Ciasto brownie
Dla miłośników mocno-czekoladowych deserów.

Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 150 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 6 jajek
- ok. 40 ml rumu
- polewa
- 200 g słodkiej śmietanki 30 proc.
- 150 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Jajka z cukrem ubić mikserem na dużych obrotach na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao i wszystko razem wymieszać. Dodać stopniowo ciepłą masę czekoladową, wymieszać delikatnie.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę roztopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.