Ciasto budyniowe z rabarbarem
Prosty deser dla miłośników wypieków z rabarbarem.
Sposób przygotowania
1. Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki i potnij na kawałki szerokości formy do tarty. Cytrynę sparz, przekrój i wyciśnij sok. 2/3 masła rozpuść na wolnym ogniu, lekko przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Wlej przestudzone masło, zagnieć. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno i boki ciastem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wystudź.
2. Pozostałe masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jajka, twaróg, budyń w proszku oraz sok z cytryny i mieszaj do połączenia. Masę wyłóż na wystudzony spód. Na wierzchu ułóż rabarbar. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Oprósz cukrem pudrem.