Reklama

Reklama

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Prosty deser dla miłośników wypieków z rabarbarem.

Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 dag rabarbaru
  • 30 dag masła
  • pół szklanki cukru
  • op. cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki - masa

  • szklanka cukru pudru
  • 60 dag twarogu mielonego
  • op. budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • cytryna

Sposób przygotowania

1. Rabarbar umyj, osusz, obierz ze skórki i potnij na kawałki szerokości formy do tarty. Cytrynę sparz, przekrój i wyciśnij sok. 2/3 masła rozpuść na wolnym ogniu, lekko przestudź. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym oraz cynamonem. Wlej przestudzone masło, zagnieć. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylep dno i boki ciastem. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wystudź. 

2. Pozostałe masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz skórką otartą z cytryny. Dodaj jajka, twaróg, budyń w proszku oraz sok z cytryny i mieszaj do połączenia. Masę wyłóż na wystudzony spód. Na wierzchu ułóż rabarbar. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Oprósz cukrem pudrem. 

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje