Reklama

Reklama

​Ciasto Cafe z posypką

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 6-8 porcji.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 30-50 g marcepanu

Składniki na bazę

  • 200 g masła
  • 300 ml cukru
  • 3 jaja
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 500 ml mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Składniki na posypkę

  • 3-4 łyżki masła
  • 100 ml cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 100-200 ml mąki

Reklama

Składniki do dekoracji

  • 100 ml syropu klonowego
  • 200 ml cukru

Przygotowanie:

Zmiksuj masło i cukier w blenderze. Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.

Zmieszaj masło i cukier na gładką pastę. Dodaj cynamon i mąkę. Wstaw do lodówki.

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką.

Ciasto umieść w formie. Nałóż  posypkę, kawałki jabłek i kawałki marcepanu. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut.

Do dekoracji: połącz syrop klonowy z cukrem i ozdabiaj ciasto, używając rękawa cukierniczego. Kiedy lukier zastygnie, podawaj ciasto.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje