Ciasto Cafe z posypką
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 6-8 porcji.

Składniki
- 4 jabłka
- 30-50 g marcepanu
Składniki
na bazę
- 200 g masła
- 300 ml cukru
- 3 jaja
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 500 ml mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- szczypta soli
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Składniki
na posypkę
- 3-4 łyżki masła
- 100 ml cukru trzcinowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 100-200 ml mąki
Składniki
do dekoracji
- 100 ml syropu klonowego
- 200 ml cukru
Przygotowanie:
Zmiksuj masło i cukier w blenderze. Kolejno dodawaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj.
Zmieszaj masło i cukier na gładką pastę. Dodaj cynamon i mąkę. Wstaw do lodówki.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Foremkę nasmaruj tłuszczem i wysyp mąką.
Ciasto umieść w formie. Nałóż posypkę, kawałki jabłek i kawałki marcepanu. Piecz w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Do dekoracji: połącz syrop klonowy z cukrem i ozdabiaj ciasto, używając rękawa cukierniczego. Kiedy lukier zastygnie, podawaj ciasto.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.