Ciasto cytrynowe z bezą

Delikatne i puszyste. Posmakuje wszystkim!

Ciasto cytrynowe
Ciasto cytrynowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Formę na tartę wysmarować 2 łyżkami masła. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone masło i zmiksować aż powstaną drobne okruszki ciasta. Dodać kolejno żółtko i wodę i dalej miksować. Powstałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć ciastem formę, papier odkleić, przyciąć wystające brzegi ciasta. Spód ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki.

Nagrzać piekarnik na 190 st. C - grzałka góra dół.

Na spód ciasta wysypać suchą fasolę, ryż lub inne obciążenie np. kawałki jabłek. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie, piec jeszcze przez około 10 minut na złoty kolor.

Krem: Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy i przecedzić przez sitko. Wlać do naczynia, dodać wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną, cukier. Wymieszać i zagotować.

Odstawić z ognia i do gorącej masy dodać pokrojone masło. Mieszać aż się roztopi i połączy z masą.

Potem dodać jajko i żółtka i szybko wymieszać. Na powierzchni masy położyć kawałek folii spożywczej.

Beza: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Potem dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając. Ubijać białka jeszcze przez ok. 3 minuty, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną.

Na kruchym spodzie wyłożyć krem, wyrównać powierzchnię a następnie wyłożyć pianę z białek. 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zrumieniona.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas