Ciasto czekoladowe z chili
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-6 porcji.

Składniki
- 250 g ciemnej czekolady
- 100 ml mocnej kawy
- 200 ml cukru
- 250 ml masła
- 1 łyżeczka tabasco
- 5 łyżeczek sosu chipotle tabasco
- 1-3 łyżeczki wanilii
- szczypta cynamonu
- 4 jajka
Składniki
na sos
- 100 ml wody
- 100 ml cukru
- sok z połowy limonki
- pół pęczka bazylii
- 250 g truskawek
- skórka starta z połowy limonki
Składniki
do dekoracji
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- bita śmietana
Przygotowanie:
Roztop czekoladę w gorącej kąpieli. Dodaj cukier i masło. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj sos chipotle i zamieszaj.
Wyjmij miskę z gorącej kąpieli i pozwól przestygnąć. Dodaj wanilię, cynamon i jajka.
Wyłóż okrągłą formę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 175 stopniach przez ok. godzinę. Wstaw do lodówki.
Na syrop zagotuj wodę z cukrem i sokiem z limonki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na małe kawałki. Posiekaj bazylię zetrzyj skorkę z limonki. Zmieszaj truskwki, bazylię, skórkę z limonki i 100 ml syropu. Wymieszaj.
Zmieszaj cukier puder, kakao i cynamon, posyp ciasto. Polej sosem. Podawaj z bitą śmietaną.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.