Reklama

Reklama

​Ciasto czekoladowe z chili

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 4-6 porcji.

Składniki

  • 250 g ciemnej czekolady
  • 100 ml mocnej kawy
  • 200 ml cukru
  • 250 ml masła
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 5 łyżeczek sosu chipotle tabasco
  • 1-3 łyżeczki wanilii
  • szczypta cynamonu
  • 4 jajka

Składniki na sos

  • 100 ml wody
  • 100 ml cukru
  • sok z połowy limonki
  • pół pęczka bazylii
  • 250 g truskawek
  • skórka starta z połowy limonki

Składniki do dekoracji

  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Reklama

Roztop czekoladę w gorącej kąpieli. Dodaj cukier i masło. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj sos chipotle i zamieszaj.

Wyjmij miskę z gorącej kąpieli i pozwól przestygnąć. Dodaj wanilię, cynamon i jajka.

Wyłóż okrągłą formę papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w 175 stopniach przez ok. godzinę. Wstaw do lodówki.

Na syrop zagotuj wodę z cukrem i sokiem z limonki. Truskawki obierz z szypułek i pokrój na małe kawałki. Posiekaj bazylię zetrzyj skorkę z limonki. Zmieszaj truskwki, bazylię, skórkę z limonki i 100 ml syropu. Wymieszaj.

Zmieszaj cukier puder, kakao i cynamon, posyp ciasto. Polej sosem. Podawaj z bitą śmietaną.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje