Ciasto czekoladowo-jabłkowe
Jabłka umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wymieszaj z cynamonem.
Składniki na 20 porcji:
- 2 jajka
- 30 dag mąki pszennej
- szklanka mleka
- 16 dag cukru
- 2 łyżki kakao
- 20 dag masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżeczka cynamonu
- 4 jabłka
- 10 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w małą kostkę, wymieszaj z cynamonem. Masło rozpuść w garnku, wystudź. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, zmiksuj. Wlej masło, mleko, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, przesiej do masy, całość wymieszaj.
2. Jabłka dodaj do masy, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180˚C. W garnku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę, podgrzewaj mieszając, polewą polej ciasto. Udekoruj jabłkami.
Czas przygotowania: około 2,5 godziny