Ciasto drożdżowe

Ten podstawowy przepis możesz modyfikować wzbogacając go o dodatki tj. owoce czy bakalie.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka cukru
  • 8 dag drożdży
  • 5 jajek
  • szklanka oleju
  • szklanka mleka
  • 5 szklanek mąki (najlepiej tortowej)

Przygotowanie:

1. Drożdże rozdrobnij w palcach, włóż do miski. Wsyp cukier i mąkę, wbij jajka. Zalej olejem i mlekiem (nie mieszaj!). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2. Wyrośnięte ciasto delikatnie zamieszaj. Formę, np. keksową, posmaruj tłuszczem. Włóż ciasto, wierzch wyrównaj.

Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz 50 minut w temp. 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas