Ciasto dyniowe
Z cytrusową nutką.
Składniki:
- 600 g dyni
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 6 jaj
- 500 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- po 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny i pomarańczy
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Dynię obrać pokroić na kawałki. 100 ml wlać do rondelka, dodać dynię, zagotować. Gotować pod przykryciem 8-10 minut, odcedzić, ostudzić, zmiksować. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z dynią. Ciasto umieścić w przygotowanej formie i piec w 175 st. C przez 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 20 minut, uwolnić z formy i od razu umieścić z powrotem w formie. Cukier puder i soki umieścić w rondelku i gotować przez 8 minut na słabym ogniu, lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć kilkakrotnie szpadką do szaszłyków i polewać syropem. Odstawić, aby ostygło i wybić z formy. Doskonale smakuje ze śmietaną.