Ta warstwowa sałatka od Wachowicz to hit. "Siódemka" smakuje obłędnie
Polacy uwielbiają sałatki - jarzynowa, porowa czy śledziowa przygotowywane są przy okazji każdych świąt i wielu imprez. Pod względem smaku jak i wyglądu żadna nie dorówna jednak tej od Ewy Wachowicz - warstwowej sałatce z siedmiu składników. Jest doskonała pod każdym względem. Jak ją zrobić? Przedstawiamy przepis krok po kroku.

Kim jest Ewa Wachowicz?
Ewa Wachowicz to dziennikarka, producentka, była Miss Polonia, a jednocześnie jedna z najbardziej znanych postaci polskiej gastronomii. Jest ponadto autorką wielu, cieszących się popularnością książek kulinarnych, prowadzi również swój program telewizyjny, który przyciąga przed ekrany masę widzów. Preferuje raczej tradycyjną, polską kuchnię, dlatego też jej receptury na ciasta czy dania obiadowe cieszą się tak ogromną popularnością.
Ewa Wachowicz prowadzi także profil w mediach społecznościowych, gdzie dzieli się z internautami swoją codziennością, jak również przemyca tam nieco kulinarnych porad. Jednym z przepisów, które jej fani wprost pokochali jest sałatka nazwana potocznie "Siódemką" - bo złożona z siedmiu składników, które doskonale ze sobą współgrają. Sprawdzi się ona idealnie przy okazji imprez, domówek, świąt i wielu innych wydarzeń. Jak ją zrobić? Przepis jest naprawdę prosty.

Sałatka warstwowa Ewy Wachowicz. Przepis
"Siódemka" czyli popisowa, warstwowa sałatka Ewy Wachowicz łączy w sobie świeżość warzyw, słodycz groszku, chrupkość boczku pod kremową pierzynką majonezową. Przepis autorstwa znanej kucharki udowadnia, że z prostych składników można stworzyć efektowne danie na każdą okazję. Sałatka nie tylko smakuje wybornie, ale również imponująco prezentuje się na stole. Aby ją przygotować potrzebne będą następujące składniki.
Składniki
- Seler naciowy – 3-4 łodygi
- Groszek zielony mrożony – 1 opakowanie, ok. 400 g
- Sałata lodowa – 1 główka
- Majonez – ok. 300 g
- Ser żółty pokrojony w kostkę – 150 g
- Cukier – 2-3 łyżki
- Chudy boczek – ok. 6-7 plastrów
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować dużą, szklaną miskę.
2. Boczek podsmażyć na suchej patelni do chrupkości i odstawić.
3. Sałatę lodową drobno posiekać i ułożyć na dnie miski.
4. Selera naciowego pokroić w kostkę i wyłożyć na sałatę (warstwa powinna być mniej więcej taka sama jak w przypadku sałaty)
5. Mrożony, zielony groszek krótko zblanszować i ostudzić.
6. Cukier i majonez razem wymieszać i rozsmarować równomiernie na warstwie groszku w misce.
7. Na majonez dodać pokrojony w kostkę żółty ser.
8.Ostudzony boczek w mniejszych kawałkach rozłożyć na warstwę sera.
9. Całość posypać jeszcze drobno posiekanym szczypiorkiem.
Warstwową sałatkę Ewy Wachowicz możesz modyfikować do woli. Zamiast żółtego sera świetnie sprawdzi się też ser feta czy mozzarella. Jeśli nie chcesz dodawać boczku, w zamian wybierz podprażone pestki słonecznika lub dyni, albo orzechy włoskie. Dla tych, którzy chcą do sałatki przemycić dodatkowe źródło białka, dobrą opcją będzie ugrillowana lub podsmażona pierś z kurczaka czy też jajka ugotowane na twardo. Do potrawy możesz także dodać czerwoną paprykę, kukurydzę z puszki lub konserwowe ogórki. Opcji jak widać jest sporo, więc każdy będzie mógł dostosować składniki do swoich indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych.