Ciasto Elwiry
Nie masz pomysłu na smaczne ciasto? Zrób to z naszego przepisu. Podasz go do kawy, na deser dla dzieci i słodką przekąskę w ciągu dnia.
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki bezglutenowego budyniu wiśniowego w proszku
- 1 torebka kisielu wiśniowego
- 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki mleka
- żurawiny suszone
- opakowanie błyskawicznego lukru
Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem. Zmiksować żółtka, oliwę, wodę, dodać suche składniki i ubite białka. Na koniec dodać pokrojone suszone żurawiny.
Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej tłuszczem i posypanej bezglutenowa bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.