Ciasto Elwiry

Nie masz pomysłu na smaczne ciasto? Zrób to z naszego przepisu. Podasz go do kawy, na deser dla dzieci i słodką przekąskę w ciągu dnia.

Takie ciasto mogą jeść osoby uczulone na gluten.
Takie ciasto mogą jeść osoby uczulone na gluten. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3  jajka
  • 3/4 szklanki bezglutenowego budyniu wiśniowego w proszku
  • 1 torebka kisielu wiśniowego
  • 1/4 szklanki mąki bezglutenowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1  szklanka cukru
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki mleka
  • żurawiny suszone
  • opakowanie błyskawicznego lukru

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem. Zmiksować żółtka, oliwę, wodę, dodać suche składniki i ubite białka. Na koniec dodać pokrojone suszone żurawiny.

Ciasto przełożyć do tortownicy, posmarowanej tłuszczem i posypanej bezglutenowa bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Ciasto ostudzić i polać lukrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas