Ciasto francuskie
Na ogół kupujemy gotowe, bo zrobienie ciasta francuskiego samodzielnie wydaje nam się bardzo trudne. Okazuje się, że wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by cieszyć się pysznym i pozbawionym konserwantów ciastem!
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę i przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie w miarę elastyczne. Gdy odchodzi od dłoni, uformować w kulę i owinąć folią. Włożyć na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie wyjąć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto na prostokąt. Na środku ciasta ułożyć kostkę masła, owinąć ją ciastem, zawinąć jakby w kopertę i rozwałkować w długi prostokąt, po czym ponownie złożyć i rozwałkować. Czynności powtarzać kilka razy, aż całe masło wejdzie w ciasto. Uformować sześcian, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę lub dwie.
Po tym czasie ciasto wyjąć i ponownie rozwałkować kilka razy, uformować sześcian, schować do lodówki na godzinę.
W ten sposób wyrabiać ciasto sześć razy. Wtedy jest gotowe do wykorzystania.
Ciasto francuskie rozwałkować na papierze spożywczym, następnie zwinąć w rulon i włożyć do zamrażalnika. W ten sposób ciasto może być przechowywane do trzech miesięcy.
Przepis pochodzi z książki "Tarty i quiche":
***
#POMAGAMINTERIA
Na Farmie Życia w Więckowicach mieszka 10 osób z autyzmem. Żadna z nich nie jest samodzielna, wymagają wsparcia w codziennych czynnościach życiowych. Jeśli Farma nie przetrwa, alternatywą dla jej mieszkańców pozostaje szpital psychiatryczny, koniec czułej opieki, przywiązani pasami do łóżka stracą poczucie bezpieczeństwa, stracą swój dom. Możesz im pomóc! Sprawdź szczegóły >>
W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!