Ciasto gruszkowo-makowe
Wyjątkowy smak.
- 50 dag maku,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 torebki cukru waniliowego,
- 25 dag mąki,
- 12 dag cukru,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 12 dag masła,
- 0,75 kg gruszek,
- sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki kaszy manny,
- kilka listków melisy
Przygotowanie:
Mak, śmietanę i cukier waniliowy gotować na małym ogniu ok. 20 min, często mieszając, przestudzić. Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 10 dag cukru, sól, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki. Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wierzch gruszek i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe jajka utrzeć na puch z resztą cukru, połączyć z przestudzonym makiem i kaszą manną. Masę przełożyć do formy, ułożyć gruszki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 45 min. Podawać udekorowane listkami melisy.
Czas przygotowania 1 h 40 min. Przepis na 12 osób.