Ciasto gryczane

Wielkanocny przysmak z czekoladą

Składniki - ciasto

  • po 10 dag mąki migdałowej i gryczanej
  • 5 jajek kurzych lub 18-20 jajek przepiórczych
  • 10 dag oleju kokosowego
  • ok. 1/4 szkl. mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 15 dag ksylitolu
  • 20 dag gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki - dekoracja

  • 5 dag gęstego mleczka kokosowego
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wbij do miseczki, lekko roztrzep widelcem. Olej kokosowy i czekoladę podgrzewaj osobno, aż się stopią. Do mąki dodawaj porcjami żółtka, olej, mleko, ew. miód i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem. 

2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do formy i piecz w 180 st. C przez 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku. 

3. Dekoracja: mleczko lekko ubij. Czekoladę stop, połącz z mleczkiem. Polej ciasto, posyp płatkami migdałowymi.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje