Ciasto gryczane

Wielkanocny przysmak z czekoladą

Babka czekoladowa
Babka czekoladowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąki (z migdałowej odłóż 1 łyżeczkę) wymieszaj z ksylitolem i proszkiem do pieczenia (ksylitol możesz zastąpić miodem - dodaj go podczas ucierania ciasta). Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wbij do miseczki, lekko roztrzep widelcem. Olej kokosowy i czekoladę podgrzewaj osobno, aż się stopią. Do mąki dodawaj porcjami żółtka, olej, mleko, ew. miód i czekoladę, wciąż ucierając ciasto. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem. 

2. Foremkę wyłóż pergaminem lub posmaruj olejem kokosowym i posyp odłożoną mąką migdałową. Ciasto przelej do formy i piecz w 180 st. C przez 45-50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche w środku. 

3. Dekoracja: mleczko lekko ubij. Czekoladę stop, połącz z mleczkiem. Polej ciasto, posyp płatkami migdałowymi.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas